ßßß
Comiesięczne wyzwanie dla ponad dwudziestu blogerów kulinarnych, czyli piekarnię u Amber z bloga Kuchennymi drzwiami czas zacząć. W marcu pieczemy chleb na zakwasie, mieszany chleb pszenno-żytni z prażoną mąką. Tym razem przepis wybrała dla nas Jola z bloga Smak mojego domu . Chleb wyszedł bardzo smaczny, pięknie pachnie prażoną mąką. Moją mąkę dość mocno uprażyłam, więc mój chleb po upieczeniu jest ciemny.

Czas przygotowania: 25 godzinProporcje na 2 keksówki o wymiarach 30 x 7 cmSkładnikiZaczyn:83 g zakwasu żytniego razowego aktywnego (dokarmionego 12 godzin wcześniej)165 g mąki żytniej razowej225 g wodyZasmażka:120 g mąki żytniej300 g zimnej wodyCiasto właściwe:330 g mąki pszennej typ 650375 g wody2 1/4 łyżki soli600 g mąki pszennej typ 650


Wykonanie:Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 14-16 godzin w temperaturze pokojowej.Równocześnie na suchej patelni prażymy mąkę. Mąka powinna mieć brązowy kolor i delikatnie pachnieć, ale nie może się przypalić. Do miski wlewamy zimna wodą i podsypujemy do niej gorącą mąkę cały czas mieszając ją, aby nie powstały grudki. Powinniśmy uzyskać gęstą papkę. Miskę przykrywamy i również odstawiamy na 14-16 godzin, tak jak zaczyn.Po upływie tego czasu do przefermentowanego zaczyny dodajemy zasmażkę, mieszamy i następnie dodajemy 330 g mąki pszennej i wodę z rozpuszczoną solą. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy foliową torbą, zawiązujemy i odstawiamy na 3 godziny.Po tym czasie do wyrośniętego ciasta dodajemy 600 g mąki pszennej i dokładnie wyrabiamy.odstawiamy na 20 minut, żeby odpoczęło. Następnie przekładamy je do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch mokrą łyżką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ja jeden bochenek posypałam mąką i nacięłam.Gdy chleb ładnie wyrośnie, u mnie trwało to 4 godziny, foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pieczemy przez 10 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 35 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.

Akacjowy blogArnikowa kuchniaBajkoradaCo mi w duszy graFabryka kulinarnych inspiracjiGrahamka, weka i kajzerkaKażdy ma jakiegoś bzikaKonwalie w kuchniKuchennymi drzwiamiKuchnia AlicjiKuchnia GuciaKulinarne przygody GatityLeśny zakątekMałe kulinariaMoje małe czarowanieNieład malutkiNie tylko na słodkoOgrody BabilonuPolska zupaProste potrawyPrzy kuchennym stoleSmak mojego domuSmakowe kubkiSmakowity chlebStare garySto kolorów kuchniUgotujmy toW poszukiwaniu slowlifeZacisze kuchenneZakalce mego życia