Wykonanie
Pin It
Comiesięczne wyzwanie dla ponad dwudziestu blogerów kulinarnych, czyli piekarnię u Amber z bloga Kuchennymi drzwiami czas zacząć. W marcu pieczemy
chleb na zakwasie,
mieszany chleb pszenno-żytni z prażoną
mąką. Tym razem przepis wybrała dla nas Jola z bloga Smak mojego domu .
Chleb wyszedł bardzo smaczny, pięknie pachnie prażoną
mąką. Moją
mąkę dość mocno uprażyłam, więc mój
chleb po upieczeniu jest ciemny.
Czas przygotowania: 25 godzinProporcje na 2 keksówki o wymiarach 30 x 7 cmSkładnikiZaczyn:83 g zakwasu żytniego
razowego aktywnego (dokarmionego 12 godzin wcześniej)165 g
mąki żytniej razowej225 g
wodyZasmażka:120 g
mąki żytniej300 g zimnej
wodyCiasto właściwe:330 g
mąki pszennej typ 650375 g
wody2 1/4 łyżki
soli600 g
mąki pszennej typ 650
Wykonanie:Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 14-16 godzin w temperaturze pokojowej.Równocześnie na suchej patelni prażymy
mąkę.
Mąka powinna
mieć brązowy kolor i delikatnie pachnieć, ale nie może się przypalić. Do miski wlewamy zimna
wodą i podsypujemy do niej gorącą
mąkę cały czas mieszając ją, aby nie powstały grudki. Powinniśmy uzyskać gęstą papkę. Miskę przykrywamy i również odstawiamy na 14-16 godzin, tak jak zaczyn.Po upływie tego czasu do przefermentowanego zaczyny dodajemy zasmażkę, mieszamy i następnie dodajemy 330 g
mąki pszennej i
wodę z rozpuszczoną
solą. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy foliową torbą, zawiązujemy i odstawiamy na 3 godziny.Po tym czasie do wyrośniętego ciasta dodajemy 600 g
mąki pszennej i dokładnie wyrabiamy.odstawiamy na 20 minut, żeby odpoczęło. Następnie przekładamy je do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch mokrą łyżką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ja jeden bochenek posypałam
mąką i nacięłam.Gdy
chleb ładnie wyrośnie, u mnie trwało to 4 godziny, foremki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i pieczemy przez 10 minut,
potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 35 minut. Upieczony
chleb wyjmujemy z foremek i studzimy na kratce.
Akacjowy blogArnikowa kuchniaBajkoradaCo mi w duszy graFabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i
kajzerkaKażdy ma jakiegoś bzikaKonwalie w kuchniKuchennymi drzwiamiKuchnia AlicjiKuchnia GuciaKulinarne przygody GatityLeśny zakątekMałe kulinariaMoje małe czarowanieNieład malutkiNie tylko na słodkoOgrody BabilonuPolska zupaProste potrawyPrzy
kuchennym stoleSmak mojego domuSmakowe
kubkiSmakowity
chlebStare garySto kolorów kuchniUgotujmy toW poszukiwaniu slowlifeZacisze kuchenneZakalce mego życia