ßßß Cookit - przepis na Bulka czekoladowa - Weekendowa Piekarnia #35

Bulka czekoladowa - Weekendowa Piekarnia #35

nazwa

Wykonanie

Tak oto - na słodko, zadebiutowałam w Weekendowej Piekarni, w edycji #35, której gospodynią jest Oczko .
Przepis jest prosty, niezawodny i przede wszystkim - nie straszy zakwasem... ;) A sama buła? U nas, słodkolubnych, w połączeniu z nutellą, spokojnie można podciągnąć ją pod afrodyzjaki. :)
łyżka stołowa masła
450 g mąki pszennej
25 g kakao w proszku
łyżeczka soli
paczuszka suszonych drożdży
25 g brązowego cukru
łyżka stołowa oleju słonecznikowego
300 ml letniej wody
Keksówkę cienko posmarować masłem. Do dużej miski przesiać mąkę i kakao, dosypać sól, drożdże, cukier i wymieszać. Wlać olej i wodę i zagnieść ciasto – wyrabiać je 5 min (można ręcznie lub mikserem z mieszadłem hakowym) Ciasto przełożyć do posmarowanej masłem miski i zostawić do podwojenia objętości (ok. godziny). Po wyrośnięciu zagniatać przez minutę, przełożyć do foremki i zostawić na 30 minut w ciepłym miejscu.
Piec przez 25-30 minut w 200 stopniach.
Bułka jest gotowa, gdy stukając w jej dno usłyszymy głuchy dźwięk.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/06/Bulka-czekoladowa-Weekendowa-Piekarnia-35.html