Wykonanie
Kuchnia arabska jest jedną z najsmaczniejszych na świecie. Pachnąca, aromatyczna, finezyjna. Każdy znajdzie w niej coś dla siebie. W krajach Lewantu posiłek często rozpoczyna się od mezze – zestawu ciepłych i zimnych przystawek. Wśród nich znajdziemy również moutabbal (lub inaczej baba ghanoush) – pastę z
bakłażanów. Potrawa ta popularna jest w Libanie, Syrii, Jordanie czy Egipcie. Można podawać ją do
chleba pita, w
polskich warunkach świetnie pasuje do grzanek, kanapek, a nawet jako dip do
mięsa.
Przepis na moutabbal :3 duże
bakłażany2-3 ząbki
czosnku2 łyżki tahini (pasta sezamowa)sok z połówki
cytrynysólpieprzoliwa z oliwekBakłażany myjemy i kroimy na plastry, a następnie pieczemy je przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (najlepiej użyć opcji grillowanie, jeśli piekarnik taką ma). Po wyjęciu oraz ostudzeniu warzyw zdejmujemy z nich skórę. Później wrzucamy je do blendera i miksujemy na gładką pastę, dodając ząbki
czosnku, tahini,
sok z cytryny oraz
przyprawy. Moutabbal możemy przechowywać przez kilka dni w lodówce.