Wykonanie
Truskawki zawierają dużo witaminy C (60 miligramów na 10 dag, w
cytrynie - 50 mg), witaminy Bi, B2, A, prawie wszystkie makro- i mikroelementy oraz żelazo, fosfor, magnez i mangan. Są małokaloryczne - kilogram
owoców ma zaledwie 400 kalorii. Najlepiej jeść je na czczo. Oczyszczają bowiem i odtruwają organizm.Aby przygotować szybkie i zdrowe śniadanie, wystarczy zmiksować
płatki owsiane z
mlekiem migdałowym i
truskawkami w takiej ilości, by konsystencja przypominała koktajl - na 1,5 szklanki
mleka migdałowego potrzeba pół szklanki
płatków owsianych i pół szklanki
truskawek. Można dosłodzić
miodem lipowym,
stewią lub
ksylitolem, czyli
cukrem z brzozy. Posypać łyżką
płatków migdałowych uprażonymi na patelni (zdjąć, gdy zaczniemy czuć
orzechowy zapach).Co można zrobić inaczej:- Można dodać świeże liście
mięty i posiekaną
skórkę z cytryny.- Można zastąpić
mleko migdałowe mlekiem krowim.- Można połączyć w dowolnych proporcjach
mleko z
sokiem pomarańczowym.- Można dodać kostki
lodu lub kulkę
lodów waniliowych.Jak obchodzić się z
truskawką - wskazówki :-
Truskawki nie mogą być obite, nie mogą rozlatywać się w palcach.- Nie wolno nosić
truskawek w reklamówce, lepiej kupić łubiankę.- W domu należy
truskawki przebrać, położyć na papierze. Wstawić na górę lodówki, żeby nie były zmarznięte.- Jeżeli
truskawki mają dużo piasku, należy je oczyścić i
potem opłukać, nie odrywając szypułki.
Potem wysuszyć w durszlaku i na papierowym ręczniku albo ścierce.- Po umyciu można
truskawki przechowywać, ale jedynie rozłożone w jednej warstwie.- Zimna
truskawka nie ma smaku i
traci zapach. Trzeba wyjąć
truskawki trochę wcześniej przed podaniem.



Blender ADLER AD 4054 Blender Hyundai HB 981 Blender Bugatti Vela

Redaktorka naczelna Ugotuj.to Ze smakiem. Kuratorka i dziennikarka kulinarna, promotorka regionalnych produktów, autorka publikacji "Cuisine PL" promującej polską gastronomię na czas Prezydencji Polski w UE, projektantka kulinarnych wizyt studyjnych zagranicznych gości Instytutu Adama Mickiewicza i MSZ, koordynatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych.przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Monika Kucia