ßßß
Fot. Joanna KrzewińskaSkładniki:4 przepiórki250 ml wina (użyłam czerwone wytrawne)4 goździkilaska kory cynamonusól200 g słoninykilka plasterków bułki lub chleba tostowego*Wino zagotować z korzeniami, odstawić do ostudzenia.Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Zalać przepiórki winem i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.Słoninę pokroić w cienkie plasterki.Przepiórki wyjąć z wina, osuszyć, oprószyć solą. Każdą owinąć plastrami słoniny. Ułożyć je w naczyniu do zapiekania.
Fot. Joanna KrzewińskaWstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.Po 40 minutach zdjąć słoninę - aby przepiórki ładnie się zrumieniły.Na tłuszczu z pieczenia usmażyć grzanki.Przepiórki podawać na grzankach. Podałam ze szpinakiem i liśćmi botwinki.*ja zrobiłam grzanki z chleba tostowego
Szuka nowych smaków, kombinacji przypraw i produktów. Używa tylko naturalnych przypraw i świeżych ziół. Zaczytuje się w przepisach kuchni polskiej (choć nie tylko), ale stara się je odświeżyć i urozmaicić... wrócić do korzeni i troszkę "odchudzić".- Polska kuchnia to kuchnia pełna ziół, przypraw, aromatów... To nie tylko schabowy z kapustą. Niektóre przepisy sprzed ponad 100 lat zaskakują swoją finezją i fantazją autora - mówi autorka bloga kulinarnego krolestwogarow.pl .przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Joanna Krzewińska