Wykonanie
W każdej książce kucharskiej z początku XX wieku, są przepisy na przygotowanie
przepiórek. Był to ptak dużo bardziej popularny niż w tej chwili, chociaż chyba ostatnio zaczyna częściej pojawiać się na naszych stołach.Warto sięgać do starych, sprawdzonych przepisów. Jednym z nich jest przepis z książki
Marii Disslowej "Jak gotować - praktyczny poradnik kucharski" z 1930 roku. Przemyślany jest nie tylko sposób przygotowania ptaków, ale również sposób podania.
Fot. Joanna KrzewińskaSkładniki:4
przepiórki250 ml
wina (użyłam czerwone wytrawne)4
goździkilaska kory
cynamonusól200 g
słoninykilka plasterków
bułki lub
chleba tostowego*
Wino zagotować z korzeniami, odstawić do ostudzenia.
Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek
piór, osuszyć. Zalać
przepiórki winem i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
Słoninę pokroić w cienkie plasterki.
Przepiórki wyjąć z
wina, osuszyć, oprószyć
solą. Każdą owinąć plastrami
słoniny. Ułożyć je w naczyniu do zapiekania.
Fot. Joanna KrzewińskaWstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.Po 40 minutach zdjąć
słoninę - aby
przepiórki ładnie się zrumieniły.Na tłuszczu z pieczenia usmażyć grzanki.
Przepiórki podawać na grzankach. Podałam ze
szpinakiem i liśćmi
botwinki.*ja zrobiłam grzanki z
chleba tostowegoSzuka nowych smaków, kombinacji przypraw i produktów. Używa tylko naturalnych przypraw i świeżych
ziół. Zaczytuje się w przepisach kuchni polskiej (choć nie tylko), ale stara się je odświeżyć i urozmaicić... wrócić do korzeni i troszkę "odchudzić".- Polska kuchnia to kuchnia pełna
ziół, przypraw, aromatów... To nie tylko
schabowy z
kapustą. Niektóre przepisy sprzed ponad 100 lat zaskakują swoją finezją i fantazją autora -
mówi autorka bloga kulinarnego krolestwogarow.pl .przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Joanna Krzewińska