ßßß Cookit - przepis na Przepiórki na sposób francuski

Przepiórki na sposób francuski

nazwa

Wykonanie

W każdej książce kucharskiej z początku XX wieku, są przepisy na przygotowanie przepiórek. Był to ptak dużo bardziej popularny niż w tej chwili, chociaż chyba ostatnio zaczyna częściej pojawiać się na naszych stołach.
Warto sięgać do starych, sprawdzonych przepisów. Jednym z nich jest przepis z książki Marii Disslowej "Jak gotować - praktyczny poradnik kucharski" z 1930 roku. Przemyślany jest nie tylko sposób przygotowania ptaków, ale również sposób podania.
Fot. Joanna Krzewińska
Składniki:
4 przepiórki
250 ml wina (użyłam czerwone wytrawne)
4 goździki
laska kory cynamonu
sól
200 g słoniny
kilka plasterków bułki lub chleba tostowego*
Wino zagotować z korzeniami, odstawić do ostudzenia.
Przepiórki umyć, oczyścić, odciąć kuper, końcówki skrzydełek, pozbawić resztek piór, osuszyć. Zalać przepiórki winem i odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny.
Słoninę pokroić w cienkie plasterki.
Przepiórki wyjąć z wina, osuszyć, oprószyć solą. Każdą owinąć plastrami słoniny. Ułożyć je w naczyniu do zapiekania.
Fot. Joanna Krzewińska
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut.
Po 40 minutach zdjąć słoninę - aby przepiórki ładnie się zrumieniły.
Na tłuszczu z pieczenia usmażyć grzanki.
Przepiórki podawać na grzankach. Podałam ze szpinakiem i liśćmi botwinki.
*ja zrobiłam grzanki z chleba tostowego
Szuka nowych smaków, kombinacji przypraw i produktów. Używa tylko naturalnych przypraw i świeżych ziół. Zaczytuje się w przepisach kuchni polskiej (choć nie tylko), ale stara się je odświeżyć i urozmaicić... wrócić do korzeni i troszkę "odchudzić".
- Polska kuchnia to kuchnia pełna ziół, przypraw, aromatów... To nie tylko schabowy z kapustą. Niektóre przepisy sprzed ponad 100 lat zaskakują swoją finezją i fantazją autora - mówi autorka bloga kulinarnego krolestwogarow.pl .
przepis
Gazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Joanna Krzewińska
Źródło:http://ugotuj.to/zesmakiem/1,145367,18372616,przepiorki-na-sposob-francuski.html