ßßß Cookit - przepis na Rolada szpinakowa

Rolada szpinakowa

nazwa

Wykonanie

Składniki
ciasto
1 opakowanie (450g) szpinaku mrożonego rozdrobnionego
4 duże jajka
2 łyżki mąki
sól, pieprz, czosnek granulowany (do smaku)
nadzienie
300g łososia wędzonego w plastrach
1 opakowanie serka naturalnego puszystego
Sposób przygotowania
Krok 1
Szpinak rozmrażamy na sitku, odciskamy nadmiar wody.
Krok 2
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.
Krok 3
Żółtka łączymy ze szpinakiem i mąką, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem w proszku, a następnie dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Blachę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę, wyrównując powierzchnię. Pieczemy 20 min. w 200°C. Studzimy.
Krok 4
Ciasto smarujemy serkiem i układamy na nie plastry łososia. Zwijamy ciasno wzdłuż dłuższego brzegu, zawijamy w folię aluminiową lub papier do pieczenia i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. Schłodzoną roladę kroimy ukośnie na 1 cm plastry.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2014/04/12965/rolada-szpinakowa