ßßß
Sezam należy podprażyć na suchej patelni uważając, aby nie spalić go, bo pasta będzie gorzka. Ma być delikatnie złoty.Krok 2
Następnie przesypujemy sezam do blendera z pokrywką. Niestety ręczny przynajmniej na początku tu się nie przyda, bo sezam ostrzeli nam ściany i sufit ;) Jeżeli ziarenka zaczynają zamieniać się w okruszki, to znaczy że już niedługo.Krok 3
Można dodać łyżkę oleju sezamowego.Krok 4Mój blender zamknięty nie do końca sobie poradził z zadaniem, więc musiałam skończyć ręcznym, ale to już na etapie, kiedy zaczęła tworzyć się pasta. Powinna być bez grudek. Jeżeli mamy już gładką pastę, możemy przełożyć ją do słoika i przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy. (Choć podejrzewam, że tyle nie doczeka ;) )