ßßß Cookit - przepis na SEZAMOWO-JABŁKOWE KASZOTTO JAGLANE

SEZAMOWO-JABŁKOWE KASZOTTO JAGLANE

nazwa

Wykonanie

Nie nadążam. Naprawdę nie nadążam! Nadążać wcale nie chcę. Tak dużo się dzieje, znowu. Wypita w pośpiechu kawa, szybkie śniadanie. Niby nie lubię się spieszyć o poranku, ale ostatnio jakoś mi ten pośpiech nie przeszkadza. Wręcz przeciwnie: wywołuje uśmiech na twarzy. Opowiem Wam, wszystko opowiem, obiecuję. Ale póki co nie zapeszajmy! Trzymajcie kciuki, pomagają! A ja póki co na czwartku się skupiam. Kawa. Śniadanie!
Za oknem znowu wiosna! Napisałabym, że to moja ulubiona pora roku, ale chyba przy każdej tak piszę. Czy to marzec, czy czerwiec, później wrzesień, czy grudzień - każda pora roku ma swój niepowtarzalny urok. Niemniej jednak wiosna to dla mnie taka pora przebudzenia. Dowód na to, że po deszczu zawsze wychodzi słońce. I tak się właśnie dzieje. Dosłownie i w przenośni. Słoneczny dzień, słoneczne śniadanie. Słoneczne żonkile na stole.
Przepis (jedna porcja):
1/2szkl kaszy jaglanej
1szkl mleka
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki ziaren sezamu
1 (średnie) jabłko
1 łyżka cukru trzcinowego
Na patelni rozgrzać olej sezamowy. Kaszę jaglaną wrzucić na patelnię, podprażać przez kilka minut, aż kasza zacznie intensywnie pachnieć. Dodać sezam, cukier trzcinowy i smażyć jeszcze przez chwilę. Zalać mlekiem, dusić na małym ogniu, aż kasza całkowicie wsiąknie mleko. W tym czasie jabłko umyć, obrać, pokroić w cienkie plastry. Gdy kasza jaglana będzie miękka, dodać jabłko, trzymać na ogniu jeszcze przez dwie minuty. Podawać.
Źródło:http://tastyy.blogspot.com/2014/03/sezamowo-jabkowe-kaszotto-jaglane.html