ßßß
Składniki (na 35-50 sztuk krakersów, zależnie od wielkości foremek)1,5 szklanki mąki z dyni + nieco do podsypania krakersów0,5 szklanki mąki kukurydzianej100 g masła12 łyżek zimnej wody4 łyżki parmezanu zmielonego na proszek2 łyżeczki suszonego oregano1 łyżeczka soli1 łyżeczka słodkiej papryki0,5 łyżeczki suszonego chili w proszkudowolne nasionka do posypania krakersów, np. sezam, mak
PrzygotowanieWszystkie suche składniki połączyć w misce. Dodać pokrojone w kostkę masło i wodę. Zagnieść szybko kruche ciasto, tzn. najpierw rozcierać składniki w palcach, aby utworzyły się grudki podobne do tartej bułki, a następnie ugniatając połączyć grudki w zgrabną kulkę. Zawinąć kulę ciasta w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie odrywać z ciasta kawałki, wałkować niezbyt cienko (podsypując odrobiną mąki z dyni, aby ciasto nie przywierało) i wykrawać foremkami dowolne kształty. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Piec przez 12-15 minut, aż krakersy się podsuszą i zrumienią leciutko.