Wykonanie
Makówki, kiedyś przeze mnie niezbyt lubiane, teraz stały się ulubionym świątecznym deserem. Kolejna potrawa –
słodycz, bez której święta nie mogą się obejść. Już w tamtym roku postanowiłam zrobić własną wegańską wersję, krok po kroku według tradycyjnego przepisu Mamy. Wystarczyło zamienić zwykłe
mleko na
migdałowe ! Oczywiście, najlepsze makówki tylko z domowej masy makowej. Zamiast
cukru użyłam
syropu klonowego i muszę przyznać, że w rankingu słodkości makówek, moich oraz Babć, moje wygrały!Do tradycyjnych makówek można użyć chleb/bułkę kanapkową, kajzerki/bułki pszenne, słodką
chałkę lub sucharki . Ja wykonałam je z udziałem kresowego
chleba pszenno-żytniego, świeżego – przywiezionego rano prosto z piekarni. Rok temu robiłam z orkiszowym. Oba te
chleby sprawdziły się idealnie, a tym samym sprawiły, że makówki stały się nieco zdrowszePrzejdę już do przepisu na ten niebiański deser, jest prosty w wykonaniu, a smak zachwyca tak bardzo, że zjadłoby się całą michę na raz.
świąteczne makówki z domową masą
makowąchristmas poppy seeds dessert with homemade poppy seeds
massSkładniki:domowa masa makowa – porcja mniejsza z 200g
maku4 szklanki
mleka migdałowegook. 1/4 szklanki
syropu klonowego1/2-3/4 świeżego/czerstwego
chleba pszenno-żytniego/orkiszowego
wiórki kokosowemigdały w płatkach lub pałeczkachDomową masę
makową zalać
mlekiem i gotować ok. 20-30 min. Dolać do niego
syrop klonowy.
Chleb pokroić w kostkę i przełożyć połowę na dno naczynia. Zalać połową gorącej masy makowej. Następnie dodać resztę
pieczywa i ponownie masę
makową. Całość ostudzić, posypać wiórkami kokosowymi oraz
migdałami. Schłodzić w lodówce min. 2 godziny. SmacznegoJak to każdy teraz
mówi, „Święta, święta i po… świętach” :/ Dla mnie oznacza to koniec wolnego i leniuchowania, a czas by wziąć się za naukę oraz pracę. Najchętniej zatrzymałabym czas, kto ze mną podejmie się tego wyzwania?Miłej niedzieli! Odpoczywajcie