ßßß Cookit - przepis na Chleb wieloziarnisty na zakwasie

Chleb wieloziarnisty na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Dawno nie było na blogu przepisu na chleb, pora więc to nadrobić, tym bardziej, ze chleb piekę co najmniej raz w tygodniu i zawsze staram się moje przepisy jakoś urozmaicać. Ten przepis jest bardzo prosty, doskonały dla początkujących, dla tych którym do tej pory pieczenie chleba na zakwasie wydawało się czymś bardzo skompilowanym i nie mieli dowagi się do niego zabrać.
Oczywiście istnieje pewne ryzyko..., jak się w końcu zdecydujecie i raz upieczecie domowy chleb na zakwasie, innego już nie będziecie chcieli jeść :-).
Chleb wieloziarnisty na zakwasie
Składniki:
100 g aktywnego zakwasu żytniego ( przy następnym pieczeniu będzie to gotowy zaczyn, odłożony do lodówki)
75 g otrębów żytnich
250 ml wrzącej wody
15 g soli
75 g siemienia lnianego
75 g ziaren słonecznika
250 g mąki pszennej chlebowej
125 g mąki razowej żytniej
125 g mąki razowej pszennej
500 ml wody
Wykonanie:
Otręby zalewamy wrzątkiem o odstawiamy na 2 godziny. Następnie wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i wyrabiamy mikserem na najniższych obrotach przez 20 minut. Ciasto będzie dosyć luźne.
Po wyrobieniu ciasta odkładamy z niego 100 g, które będzie zaczynem na kolejny chleb. Zaczyn wkładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce do dwóch tygodni, bez konieczności dokarmiania.
Keksówkę (27 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i odstawiamy do w chłodne miejsce lub do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie chleb posypujemy otrębami, wstawiamy do zimnego piekarnika, a temperaturę ustawiamy na 180 stopni. Chleb pieczemy przez 60 minut. Studzimy na kratce.
Chleb kroimy gdy jest już całkowicie wystudzony.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/01/chleb-wieloziarnisty-na-zakwasie.html