Wykonanie

Dawno nie było na blogu przepisu na
chleb,
pora więc to nadrobić, tym bardziej, ze
chleb piekę co najmniej raz w tygodniu i zawsze staram się moje przepisy jakoś urozmaicać. Ten przepis jest bardzo prosty, doskonały dla początkujących, dla tych którym do tej
pory pieczenie
chleba na zakwasie wydawało się czymś bardzo skompilowanym i nie
mieli dowagi się do niego zabrać.Oczywiście istnieje pewne ryzyko..., jak się w końcu zdecydujecie i raz upieczecie domowy
chleb na zakwasie, innego już nie będziecie chcieli jeść :-).
Chleb wieloziarnisty na zakwasieSkładniki:100 g aktywnego zakwasu żytniego ( przy następnym pieczeniu będzie to gotowy zaczyn, odłożony do lodówki)75 g
otrębów żytnich250 ml wrzącej
wody15 g
soli75 g
siemienia lnianego75 g
ziaren słonecznika250 g
mąki pszennej chlebowej125 g
mąki razowej żytniej125 g
mąki razowej pszennej500 ml
wody
Wykonanie:
Otręby zalewamy wrzątkiem o odstawiamy na 2 godziny. Następnie wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i wyrabiamy mikserem na najniższych obrotach przez 20 minut. Ciasto będzie dosyć luźne.Po wyrobieniu ciasta odkładamy z niego 100 g, które będzie zaczynem na kolejny
chleb. Zaczyn wkładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce do dwóch tygodni, bez konieczności dokarmiania.Keksówkę (27 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i odstawiamy do w chłodne miejsce lub do lodówki na 12 godzin.Po tym czasie
chleb posypujemy
otrębami, wstawiamy do zimnego piekarnika, a temperaturę ustawiamy na 180 stopni.
Chleb pieczemy przez 60 minut. Studzimy na kratce.
Chleb kroimy gdy jest już całkowicie wystudzony.
