ßßß Cookit - przepis na Chleb wieloziarnisty na zakwasie

Chleb wieloziarnisty na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor gatita13
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: średnie
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (0 głosów)
100 g aktywnego zakwasu żytniego (przy następnym pieczeniu będzie to gotowy zaczyn odłożony do lodówki)
75 g otrębów żytnich
250 ml wrzącej wody
15 g soli
75 g siemienia lnianego
75 g ziaren słonecznika
250 g mąki pszennej chlebowej
125 g mąki razowej żytniej
125 g mąki razowej pszennej
500 ml wody
Chleb wieloziarnisty na zakwasie - sposób przygotowania: Otręby zalewamy wrzątkiem o odstawiamy na 2 godziny. Następnie wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i wyrabiamy mikserem na najniższych obrotach przez 20 minut. Ciasto będzie dosyć luźne. Po wyrobieniu ciasta odkładamy z niego 100 g, które będzie zaczynem na kolejny chleb. Zaczyn wkładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce do dwóch tygodni, bez konieczności dokarmiania. Keksówkę (27 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i odstawiamy do w chłodne miejsce lub do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie chleb posypujemy otrębami, wstawiamy do zimnego piekarnika, a temperaturę ustawiamy na 180 stopni. Chleb pieczemy przez 60 minut. Studzimy na kratce. Chleb kroimy gdy jest już całkowicie wystudzony.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-163691264/chleb wieloziarnisty na zakwasie/p