Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor gatita13
Czas przygotowania: powyżej 60 minutPoziom trudności: średnieIlość osób: powyżej 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)100 g aktywnego zakwasu żytniego (przy następnym pieczeniu będzie to gotowy zaczyn odłożony do lodówki)75 g
otrębów żytnich250 ml wrzącej
wody15 g
soli75 g
siemienia lnianego75 g
ziaren słonecznika250 g
mąki pszennej chlebowej125 g
mąki razowej żytniej125 g
mąki razowej pszennej500 ml
wodyChleb wieloziarnisty na zakwasie - sposób przygotowania:
Otręby zalewamy wrzątkiem o odstawiamy na 2 godziny. Następnie wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i wyrabiamy mikserem na najniższych obrotach przez 20 minut. Ciasto będzie dosyć luźne. Po wyrobieniu ciasta odkładamy z niego 100 g, które będzie zaczynem na kolejny
chleb. Zaczyn wkładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce do dwóch tygodni, bez konieczności dokarmiania. Keksówkę (27 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i odstawiamy do w chłodne miejsce lub do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie
chleb posypujemy
otrębami, wstawiamy do zimnego piekarnika, a temperaturę ustawiamy na 180 stopni.
Chleb pieczemy przez 60 minut. Studzimy na kratce.
Chleb kroimy gdy jest już całkowicie wystudzony.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis
Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu