Wykonanie
A mówili mi dobrzy ludzie, że jak zacznę piec
chleb w domu, to już nie będzie odwrotu i żaden inny nie będzie mi smakował ? Nooo, to
mieli rację ! Dzisiaj kolejna odsłona domowego
pieczywa na zakwasie. Tym razem zrezygnowałam z innych ziaren i użyłam tylko
siemienia lnianego. A ponieważ nie lubię monotonii w kuchni i zawsze lubię coś urozmaicać, tym razem postanowiłam pokombinować troszkę z
mąkami i zamiast
mąki pszennej razowej dałam
mąkę gryczaną. W ten sposób powstała kolejna odmiana cięższego, lekko
razowego chleba na zakwasie.Inne moje
razowe chleby znajdziecie tutaj:
chleb wieloziarnisty na zakwasie,
razowy chleb na zakwasie z ziarnami pszenicy,
chleb na żytnim zakwasie z ziarnem orkiszu, wieloziarnisty
razowy chleb na zakwasie .Składniki:100 g aktywnego zakwasu żytniego lub gotowy zaczyn, odłożony z poprzedniego pieczenia do lodówki75 g
otrębów żytnich250 ml wrzącej
wody15 g
soli90 g
siemienia lnianego250 g
mąki pszennej chlebowej125 g
mąki razowej żytniej125 g
mąki gryczanej500 ml
wodyWykonanie:Jeśli używamy gotowego zaczynu z poprzedniego pieczenia, powinniśmy wyjąć go z lodówki 3 godziny wcześniej.
Otręby zalewamy wrzątkiem o odstawiamy na 2 godziny. Następnie wszystkie składniki ciasta, oprócz siemienia, wkładamy do miski i wyrabiamy mikserem na najniższych obrotach przez 15 minut. Ciasto będzie dosyć luźne. Na koniec dodajemy siemię i mieszamy.Po wyrobieniu ciasta odkładamy z niego 100 g, które będzie zaczynem na kolejny
chleb. Zaczyn wkładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce do dwóch tygodni, bez konieczności dokarmiania.Keksówkę (27 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki na 12 godzin.Po tym czasie
chleb przenosimy do temperatury pokojowej, zostawiamy na godzinę. Następnie posypujemy
mąką i siemieniem, wstawiamy do zimnego piekarnika, a temperaturę ustawiamy na 180 stopni.
Chleb pieczemy przez 60 minut w naparowanym piekarniku. Studzimy na kratce.
Chleb kroimy gdy jest już całkowicie wystudzony.