Wykonanie
Pin It

Nie wiem jak to jest, ale z początkiem grudnia, rok w rok, nachodzi mnie ogromna ochota na
śledzie ! A ponieważ i mój mąż jest wielbicielem tej pysznej
ryby, przyrządzam je na różne sposoby. Na blogu znajdziecie także
śledzia wiejskiego,
śledzia w oleju z
cebulą,
śledzia w
sosie czosnkowym oraz
śledzia w oleju z pieczonymi
burakami .Będą jak znalazł na święta lub na imprezy sylwestrowe i karnawałowe.

Czas przygotowania: 30 minutProporcje dla 2 osóbSkładniki:5
filetów śledziowych1 duża
cebulaporządna garść
rodzynek1/3 szklanki białego
wytrawnego wina2 łyżki
koncentratu pomidorowego1/3 łyżeczki
cukrusól morskaolej do smażenia

Wykonanie:Dzień przed przygotowaniem
śledzi rodzynki wsypujemy do miseczki, zalewamy je
winem, przykrywamy.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Delikatnie przesmażamy na patelni na rozgrzanym
oleju. Gdy
cebula się zeszkli dodajemy
rodzynki wraz z
winem, przez chwilę odparowujemy
alkohol, po czym dodajemy koncentrat i
przyprawy. Mieszamy i dusimy na średnim ogniu.
Cebulę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Filety kroimy w dzwonka, układamy na talerzu, przykrywamy duszoną
cebulą z
rodzynkami. Talerz przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.