ßßß
Nie wiem jak to jest, ale z początkiem grudnia, rok w rok, nachodzi mnie ogromna ochota na śledzie ! A ponieważ i mój mąż jest wielbicielem tej pysznej ryby, przyrządzam je na różne sposoby. Na blogu znajdziecie także śledzia wiejskiego, śledzia w oleju z cebulą, śledzia w sosie czosnkowym oraz śledzia w oleju z pieczonymi burakami .Będą jak znalazł na święta lub na imprezy sylwestrowe i karnawałowe.
Czas przygotowania: 30 minutProporcje dla 2 osóbSkładniki:5 filetów śledziowych1 duża cebulaporządna garść rodzynek1/3 szklanki białego wytrawnego wina2 łyżki koncentratu pomidorowego1/3 łyżeczki cukrusól morskaolej do smażenia
Wykonanie:Dzień przed przygotowaniem śledzi rodzynki wsypujemy do miseczki, zalewamy je winem, przykrywamy.Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Delikatnie przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy rodzynki wraz z winem, przez chwilę odparowujemy alkohol, po czym dodajemy koncentrat i przyprawy. Mieszamy i dusimy na średnim ogniu. Cebulę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Filety kroimy w dzwonka, układamy na talerzu, przykrywamy duszoną cebulą z rodzynkami. Talerz przykrywamy i odstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.