ßßß Cookit - przepis na A potem poprawka.

A potem poprawka.

nazwa

Wykonanie

3:1. Jeaa.
Ferie.
Malpury - pączki indyjskie
inspiracja
są to smażone kuleczki, chrupiące i podawane z sosem jogurtowo-owocowym
225g mąki (dałam o 150g więcej)
125g cukru pudru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
175 ml mleka
olej do smażenia(w oryginalne ghee) na sos:
pół szklanki jogurtu greckiego
2 łyżki cukru pudru
pół szklanki borówek amerykańskich (lub innych owoców)
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem i mlekiem.
Ciasto powinno być gęste na tyle by przylegać do łyżki i nie kapać.
We frytownicy lub garnku rozgrzać olej/ghee.
Nakładać ciasto na łyżkę i zsuwać do oleju, albo formować dłońmi kuleczki.
Smażyć do złoto-brązowego koloru z obu stron.
Gotowe kuleczki odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Składniki na sos wymieszać.
Pączki podawać z sosem.
Źródło:http://www.dusiowakuchnia.pl/2012/02/malpury-indyjskie-paczki.html