ßßß
Witajcie kochani w nowym roku! Po świątecznym i noworocznym objedzeniu oraz zasłodzeniu mam dla Was coś niezwykle przyjemny o orzeźwiający deser. Mianowicie pieczone owoce pod puszystą pierzyną z kogla-mogla karmelizowane przed podaniem.przepis na dwie porcjeowoce:sok i skórka z 1 cytryny20 g konfitury różanej100 g truskawek50 g rabarbaru80 g malin50 g wiśniWszystkie składniki umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec pod przykryciem przez 30 minut w 180 º C. Odstawić do wystudzenia, a następnie schłodzić mocno w lodówce. Gotową mieszankę owocową wyłożyć na talerzyki lub miseczki.kogel-mogel:6 łyżeczek cukru3 łyżki amaretto3 żółtkaŻółtka ucierać z cukrem na jasną, puszystą masę. Pod koniec dodać alkohol i dokładnie połączyć. Otrzymaną masą przykryć owoce ułożone na talerzykach. Przed podaniem przyrumienić wierzch deseru palnikiem cukierniczym i udekorować nasionami granatu.Smacznego! :)