ßßß Cookit - przepis na Dżem malinowo - truskawkowy

Dżem malinowo - truskawkowy

nazwa

Wykonanie

Robiąc konfiturę- malinowo-rabarbarową zostało mi mrożonych malin , więc dodałam je do truskawek i tak oto wyszedł dżem malinowo - truskawkowy..Przepis i uwagi i cytuję za autorką Mesmerizing Bakes.
1 kg truskawek
500 g cukru
120 ml soku wyciśniętego z 2 dużych cytryn
maliny
Usuń szypułki z truskawek i poprzecinaj na pół (jeśli są większe to na 4 części). Wsyp do miski razem z połową cukru (250g) i zostaw na 2-3 godziny, żeby puściły soki.
W garnku o grubym dnie wsyp drugą połowę cukru i zrób z niego karmel. Dodaj truskawki z sokiem i wlej sok z cytryny. Zmniejszaj ogień stopniowo, aż truskawki będą przyjemnie bulgotać bez przykrywki i gotuj je 45 minut. Następnie do dobrze wymytych w gorącej wodzie i pozostawionych do osuszenia słoikach włóż dżem i dobrze zakręć. Połóż słoik na zakrętce "do góry nogami". Zawiń w ściereczkę lub koc i pozostaw do wystygnięcia.
Notka:
1. na dużym ogniu zrób karmel - poczekaj aż cukier zacznie się topić i trochę zmniejsz gaz. ostrożnie, żeby nie przypalić karmelu!
2. gdy będziesz dodawać truskawki z sokiem do karmelu - PRZYKRĘĆ OGIEŃ - inaczej buchnie Ci w twarz para gorąca i możesz się poparzyć!
3. nie przejmuj się, jeśli utworzą Ci się grudki karmelu - na pewno się rozpuści
4. bardzo dobrze wymyj słoiki i przykrywki w gorącej wodzie.
5. zakrętki osusz bardzo do starannie, słoików nie musisz wycierać ścierką w środku (jeśli już, to koniecznie czystą i suchą)
6. jak najmocniej zakręć słoik - będzie mniejsze prawdopodobieństwo, że dostanie się tam powietrze i zepsuje dżem.
Przepis dodaję do Akcji przetwory 2011 .
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/06/dzem-malinowo-truskawkowy.html