Wykonanie
Robiąc
konfiturę-
malinowo-
rabarbarową zostało mi mrożonych
malin , więc dodałam je do
truskawek i tak oto wyszedł
dżem malinowo -
truskawkowy..Przepis i uwagi i cytuję za autorką Mesmerizing Bakes.1 kg
truskawek500 g
cukru120 ml soku wyciśniętego z 2 dużych
cytrynmalinyUsuń szypułki z
truskawek i poprzecinaj na pół (jeśli są większe to na 4 części). Wsyp do miski razem z połową
cukru (250g) i zostaw na 2-3 godziny, żeby puściły
soki.W garnku o grubym dnie wsyp drugą połowę
cukru i zrób z niego karmel. Dodaj
truskawki z
sokiem i wlej
sok z cytryny. Zmniejszaj ogień stopniowo, aż
truskawki będą przyjemnie bulgotać bez przykrywki i gotuj je 45 minut. Następnie do dobrze wymytych w gorącej wodzie i pozostawionych do osuszenia słoikach włóż
dżem i dobrze zakręć. Połóż słoik na zakrętce "do góry nogami". Zawiń w ściereczkę lub koc i pozostaw do wystygnięcia.Notka:1. na dużym ogniu zrób karmel - poczekaj aż
cukier zacznie się topić i trochę zmniejsz gaz. ostrożnie, żeby nie przypalić karmelu!2. gdy będziesz dodawać
truskawki z
sokiem do karmelu - PRZYKRĘĆ OGIEŃ - inaczej buchnie Ci w twarz para gorąca i możesz się poparzyć!3. nie przejmuj się, jeśli utworzą Ci się grudki karmelu - na pewno się rozpuści4. bardzo dobrze wymyj słoiki i przykrywki w gorącej wodzie.5. zakrętki osusz bardzo do starannie, słoików nie musisz wycierać ścierką w środku (jeśli już, to koniecznie czystą i suchą)6. jak najmocniej zakręć słoik - będzie mniejsze prawdopodobieństwo, że dostanie się tam powietrze i zepsuje
dżem.Przepis dodaję do Akcji
przetwory 2011 .