Wykonanie
Dzisiaj
śledzik numer dwa czyli kolejna przystawka sylwestrowa.
Śledź tak przygotowany to jeden z najbardziej popularnych sposobów przyrządzania, istny klasyk. Szczerze to mnie bardziej przypadł do gustu
śledź ze
śliwką, ale dla miłośników
śledzia będzie to prawdziwy rarytas.
Składniki:8 płatów
śledziowych2 duże
cebule2 łyżki
musztardyoregano,
majeranek, cząber- w
sumie łyżka
pieprz1 szklanka
olejuŚledzie wcześniej należy wymoczyć, by pozbyć się nadmiaru
soli, najlepiej dzień wcześniej.
Śledzie płuczemy, wycieramy ręcznikiem, układamy na blacie skórą do dołu. Przyprawiamy z jednej strony
pieprzem, następnie smarujemy
musztardą, kroimy na małe kawałki.
Cebulę kroimy na drobną kosteczkę, przelewamy wrzątkiem, a następnie przepłukujemy w zimnej wodzie by nie zmiękła. Przygotowujemy sos, w tym celu do
oleju dodajemy
oregano,
majeranek, cząber i mieszamy.Układamy
śledzie w słoiku w następujący sposób: warstwa
cebuli,
śledź, warstwa
cebuli i polewamy sosem, czynność powtarzamy. Na końcu wlewamy
olej jeśli nam zostanie nadmiar. Tak przygotowane
śledzie pozostawiamy minimum 24 godziny, po tym czasie możemy już jeść.