ßßß

Składniki:8 płatów śledziowych2 duże cebule2 łyżki musztardyoregano, majeranek, cząber- w sumie łyżkapieprz1 szklanka olejuŚledzie wcześniej należy wymoczyć, by pozbyć się nadmiaru soli, najlepiej dzień wcześniej.Śledzie płuczemy, wycieramy ręcznikiem, układamy na blacie skórą do dołu. Przyprawiamy z jednej strony pieprzem, następnie smarujemy musztardą, kroimy na małe kawałki.Cebulę kroimy na drobną kosteczkę, przelewamy wrzątkiem, a następnie przepłukujemy w zimnej wodzie by nie zmiękła. Przygotowujemy sos, w tym celu do oleju dodajemy oregano, majeranek, cząber i mieszamy.Układamy śledzie w słoiku w następujący sposób: warstwa cebuli, śledź, warstwa cebuli i polewamy sosem, czynność powtarzamy. Na końcu wlewamy olej jeśli nam zostanie nadmiar. Tak przygotowane śledzie pozostawiamy minimum 24 godziny, po tym czasie możemy już jeść.