ßßß
Potrzebujemy:6 białek ( po dwa białka na jeden podkład)300 g cukru ( po 100 g na jeden podkład)1 łyżka cynamonu2 łyżki drobno posiekanych orzechówNa papierze do pieczenia rysujemy trzy okręgi o średnicy 20 cm każdy. Jeżeli będziemy piec wszystkie trzy podkłady razem: miksujemy białka do otrzymania sztywnej masy, na koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier i ubijamy do rozpuszczenia. Gdy to nastąpi dodajemy cynamon, miksujemy do wymieszania. Masę bezową dzielimy na trzy części, każdą wykładamy równomiernie na narysowane okręgi.Jedną z nich posypujemy orzechami.Jeżeli będziemy piec oddzielnie: miksujemy na jeden podkład dwa białka. Pod koniec dodajemy 100 g cukru, ubijamy do uzyskania gładkiej masy. na koniec dodajemy niecałą łyżkę cynamonu, miksujemy do wymieszania. Jeden z trzech podkładów posypujemy orzechami.W obydwóch wariantach pieczemy w 140 C przez 1 godzinę.Krem:500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%1 łyżka cukru pudru4 łyżki schłodzonego mascarpone2 łyżeczki cynamonudodatkowo: jeden słoiczek powideł śliwkowychW misie miksera umieszczamy śmietanę kremówkę oraz serek mascarpone. Miksujemy do uzyskania sztywnej masy (ale nie dłużej), na koniec dodajemy cukier puder i cynamon, miksujemy do połączenia.Każdy podkład bezowy (schłodzony! i oprócz trzeciego posypanego orzechami) smarujmy powidłami śliwkowymi i następnie kremem. Układamy jak na zdjęciu :)Smacznego!