Składniki na 2 blaty bezowe:4 duże białkaszczypta soli300 g cukruSposób przygotowania:1. W misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier cały czas mieszając.2. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. Wyciąć.3. Masę bezową wyłożyć na okręgi, wyrównać.4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 st. C i piec 90 minut. Zostawić do wystygnięcia na całą noc.Składniki na krem:250 g serka mascarpone250 ml śmietany kremówki 30%2 łyżeczki cukru pudruSposób przygotowania:1. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder. Stopniowo dodawać serekmascarpone.Dodatkowo:orzechy i śliwki suszone (pokrojone), 3 łyżki płynnego mioduWykonanie:Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Na górę wyłożyć orzechy i suszone śliwki. Polać płynnym miodem.SMACZNEGO!