Wykonanie
Jestem fanką wszelkich
słodyczy, a rurki z kremem...ko ich nie lubi? Najlepsze, kruche, pyszne :) Polecam :)Wiele
razy czytałam komentarze, że są bardzo pracochłonne, ale wiecie co? Ja tego nie odczułam. Robi się je tak przyjemnie i szybko..do tego ciasto, z którym pracuje się fantastycznie., naprawdę super :)
Na około 30 sztuk (7 cm długości):250 g
mąki125 g
masła125 g kwaśnej
śmietanyDodatkowo
cukier do obtoczenia.Krem:300 ml
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudruopcjonalnie - 1 łyżka
mascarponeZ
mąki,
masła i
śmietany szybko zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce w torebce. Po schłodzeniu cienko wałkujemy (bardzo cienko) i kroimy w 2-3 cm długie paseczki. Foremki do rurek smarujemy
masłem, na każdą nawijamy paseczki z ciasta zaczynając od cieńszej strony foremki.Jedną stronę obtaczamy w cukrze, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (
cukrem do góry). Pieczemy w 200 C przez 15 minut.Schładzamy, wyjmujemy ze środka foremki (bez problemu się wysuwają).
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, na koniec ubijania dodajemy
cukier puder. Przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nią schłodzone rurki.Podajemy zaraz po napełnieniu kremem.*Można użyć również kremu budyniowego.