ßßß
Na około 30 sztuk (7 cm długości):250 g mąki125 g masła125 g kwaśnej śmietanyDodatkowo cukier do obtoczenia.Krem:300 ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudruopcjonalnie - 1 łyżka mascarponeZ mąki, masła i śmietany szybko zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce w torebce. Po schłodzeniu cienko wałkujemy (bardzo cienko) i kroimy w 2-3 cm długie paseczki. Foremki do rurek smarujemy masłem, na każdą nawijamy paseczki z ciasta zaczynając od cieńszej strony foremki.Jedną stronę obtaczamy w cukrze, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (cukrem do góry). Pieczemy w 200 C przez 15 minut.Schładzamy, wyjmujemy ze środka foremki (bez problemu się wysuwają).Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, na koniec ubijania dodajemy cukier puder. Przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nią schłodzone rurki.Podajemy zaraz po napełnieniu kremem.*Można użyć również kremu budyniowego.