To jeden z moich najstarszych przepisów. Proste, pyszne ciasteczka. Kiedy nie mam szczególnej weny do wypieków i pomysłów na nowe słodkości, kiedy zapomniałam zrobić zakupy, a spiżarnia świeci pustkami – sprawdzają się idealnie.Składniki100g masła75g cukru pudru2 jajkaLaska wanilii (czasem zastępuję cukrem waniliowym – wtedy daję mniej cukru pudru)150g mąkiŁyżeczka proszku do pieczeniaSól50g płatków owsianychPrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni.Utrzyj masło z cukrem, cały czas ucierając, dodaj 1 jajko i ziarenka z wanilii.Kiedy masa będzie lekka i puszysta, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Delikatnie wymieszaj.Z ciasta uformuj kulki wielkości orzechów włoskich, każdą kulkę obtocz w płatkach owsianych.Ułóż je lekko rozpłaszczając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – pamiętaj o odstępach, ciasteczka urosną w trakcie pieczenia.Za pomocą pędzelka posmaruj ciasteczka rozbełtanym jajkiem.Piecz 15 minut, aż zarumienią się na złoty kolor.Smacznego!