Wykonanie
Pyszne, soczyste, ciasto! Wystarczy niewielki kawałek i kubek gorącej
herbaty, by przegonić jesienną chandrę.


Składniki3
gruszki2
jajka +
białko4 łyżki
mleka200g
cukru100g
mąki100g zmielonych
orzechów laskowychSzczypta
soliŁyżka
masłaPrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni, wyłóż tortownicę papierem do pieczenia.
Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój na plastry.Do miski wbij
jajka i
białko, ubijaj mikserem przez 2 minuty.Dodaj szczyptę
soli, następnie, wciąż ubijając, stopniowo wsypuj
cukier.Wsyp
mąkę i
orzechy, wymieszaj.Do masy dodaj
gruszki. wymieszaj.Przełóż masę do foremki, z wierzchu ułóż wiórki
masła.Piecz 45 minut.Gotowe!Przepis pochodzi z październikowego numeru miesięcznika PANI.Zobacz także:
Gruszki z
kardamonem na kruchym cieście