Wykonanie
W szlafrokach zwykle bywają angielskie
kiełbaski, ale tak mi się podoba koncepcja ubierania jedzenia, że postanowiłam odziać również
szparagi. Przepisów na
szparagi w cieście francuskim widziałam ostatnio wiele, to moja wariacja na ten temat. Danie jest wybitnie pyszne, doskonała przekąska lub dodatek do głównego dania.
SkładnikiPęczek
zielonych szparagów6 cieniutkich plasterków
szynki serrano10g
grana padanoArkusz gotowego
ciasta francuskiego (250g)
JajkoZamiast
szynki serrano można użyć innej długo dojrzewającej
wędliny (np. włoskiej prosciutto), zamiast
grana padano doskonale sprawdzi się
parmezan.PrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni.Dokładnie umyj
szparagi, odetnij zdrewniałe końce.Na czystym blacie lub stolnicy wysyp trochę
mąki, rozłóż arkusz ciasta, rozwałkuj i pokrój je na mniej więcej równe prostokątne kawałki – tyle, ile masz
szparagów w pęczku.Na każdym kawałku ciasta ułóż kawałek
szynki i cienki plasterek
sera (ja użyłam do krojenia obieraczki do warzyw).Opatul każdego
szparaga w kawałek ciasta – jak w szlafroczek.Rozłóż na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj ciasto na szparagach rozbełtanym
jajkiem.Zapiekaj około 10 minut, aż ciasto się zrumieni.Smacznego!