ßßß





SkładnikiPęczek zielonych szparagów6 cieniutkich plasterków szynki serrano10g grana padanoArkusz gotowego ciasta francuskiego (250g)JajkoZamiast szynki serrano można użyć innej długo dojrzewającej wędliny (np. włoskiej prosciutto), zamiast grana padano doskonale sprawdzi się parmezan.PrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni.Dokładnie umyj szparagi, odetnij zdrewniałe końce.Na czystym blacie lub stolnicy wysyp trochę mąki, rozłóż arkusz ciasta, rozwałkuj i pokrój je na mniej więcej równe prostokątne kawałki – tyle, ile masz szparagów w pęczku.Na każdym kawałku ciasta ułóż kawałek szynki i cienki plasterek sera (ja użyłam do krojenia obieraczki do warzyw).Opatul każdego szparaga w kawałek ciasta – jak w szlafroczek.Rozłóż na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj ciasto na szparagach rozbełtanym jajkiem.Zapiekaj około 10 minut, aż ciasto się zrumieni.Smacznego!