ßßß Cookit - przepis na Szparagi w szlafrokach

Szparagi w szlafrokach

nazwa

Wykonanie

W szlafrokach zwykle bywają angielskie kiełbaski, ale tak mi się podoba koncepcja ubierania jedzenia, że postanowiłam odziać również szparagi. Przepisów na szparagi w cieście francuskim widziałam ostatnio wiele, to moja wariacja na ten temat. Danie jest wybitnie pyszne, doskonała przekąska lub dodatek do głównego dania.
Składniki
Pęczek zielonych szparagów
6 cieniutkich plasterków szynki serrano
10g grana padano
Arkusz gotowego ciasta francuskiego (250g)
Jajko
Zamiast szynki serrano można użyć innej długo dojrzewającej wędliny (np. włoskiej prosciutto), zamiast grana padano doskonale sprawdzi się parmezan.
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 180 stopni.
Dokładnie umyj szparagi, odetnij zdrewniałe końce.
Na czystym blacie lub stolnicy wysyp trochę mąki, rozłóż arkusz ciasta, rozwałkuj i pokrój je na mniej więcej równe prostokątne kawałki – tyle, ile masz szparagów w pęczku.
Na każdym kawałku ciasta ułóż kawałek szynki i cienki plasterek sera (ja użyłam do krojenia obieraczki do warzyw).
Opatul każdego szparaga w kawałek ciasta – jak w szlafroczek.
Rozłóż na brytfance wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj ciasto na szparagach rozbełtanym jajkiem.
Zapiekaj około 10 minut, aż ciasto się zrumieni.
Smacznego!
Źródło:http://mammadeli.com/2013/06/09/szparagi-w-szlafrokach