ßßß Cookit - przepis na Placek malinowo - migdałowy

Placek malinowo - migdałowy

nazwa

Wykonanie

Zawsze, kiedy robię kruche ciasto, frustruje mnie konieczność czyszczenia blatu/stolnicy po operacji zagniatania. Co prawda jakiś czas temu kupiłam silikonową matę – stolnicę, którą można myć w zmywarce, ale przy użyciu programu ekonomicznego i tak trzeba ją porządnie wyczyścić przed zmywaniem, żeby nie zbierać rozciapanego kleju ze wszystkich naczyń. Dlatego ten przepis tak bardzo mi się spodobał – kruche ciasto, które wyrabiasz mikserem, pyszna migdałowa masa frangipane i wspaniałe, świeże maliny. Fantastyczne połączenie! Jeśli masz piekarnik z termoobiegiem – użyj go, ewentualnie tylko dolnej grzałki. Masa frangipane dość szybko się przypieka – użyłam w piekarniku opcji górna i dolna grzałka i już po kwadransie pieczenia wierzch był mocno spieczony. Przełączyłam na termoobieg i udało się uniknąć totalnej katastrofy, ciemny wierzch posypałam cukrem pudrem. Mimo to ciasto pyszne!
Składniki
Spód:
225g mąki
60g cukru pudru
Szczypta soli
225g masła
Wypełnienie:
150g masła
4 jajka
150g cukru
100g dżemu malinowego
200g malin
50g płatków migdałowych
Cukier puder do posypania (niekoniecznie).
Przygotowanie
Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.
Wrzuć do miski wszystkie składniki ciasta i zmiksuj, aż powstanie zwarte ciasto.
Wyłóż blaszkę ciastem – najlepiej użyć do tego łyżki i czystych dłoni.
Podpiecz ciasto przez 20 minut i odstaw do wystygnięcia.
W niedużym garnuszku roztop 150g masła i zdejmij z ognia,żeby trochę przestygło.
Połącz jajka, cukier i mielone migdały i zmiksuj na gładką pastę.
Nadal miksując cieniutką strużką wlej do masy stopione masło. Wyłącz, kiedy masa pędzie jednolita.
Rozprowadź dżem na spodzie ciasta, a na nim rozrzuć maliny.
Rozłóż masę migdałową na warstwie malin, posyp całość płatkami migdałowymi.
Piecz 45 minut – nie używaj górnej grzałki!
Smacznego!
Zobacz także:
Kruchy placek z marcepanem i morelami
Szarlotka z malinami
Cytrynowe serniczki z malinami
Źródło:http://mammadeli.com/2013/08/29/placek-malinowo-migdalowy