Wykonanie
Zawsze, kiedy robię kruche ciasto, frustruje mnie konieczność czyszczenia blatu/stolnicy po operacji zagniatania. Co prawda jakiś czas temu kupiłam silikonową matę – stolnicę, którą można myć w zmywarce, ale przy użyciu programu ekonomicznego i tak trzeba ją porządnie wyczyścić przed zmywaniem, żeby nie zbierać rozciapanego kleju ze wszystkich naczyń. Dlatego ten przepis tak bardzo mi się spodobał – kruche ciasto, które wyrabiasz mikserem, pyszna migdałowa masa frangipane i wspaniałe, świeże
maliny. Fantastyczne połączenie! Jeśli masz piekarnik z termoobiegiem – użyj go, ewentualnie tylko dolnej grzałki. Masa frangipane dość szybko się przypieka – użyłam w piekarniku opcji górna i dolna grzałka i już po kwadransie pieczenia wierzch był mocno spieczony. Przełączyłam na termoobieg i udało się uniknąć totalnej katastrofy, ciemny wierzch posypałam
cukrem pudrem. Mimo to ciasto pyszne!
SkładnikiSpód:225g
mąki60g
cukru pudruSzczypta
soli225g
masłaWypełnienie:150g
masła4
jajka150g
cukru100g
dżemu malinowego200g
malin50g
płatków migdałowychCukier puder do posypania (niekoniecznie).PrzygotowanieNastaw piekarnik na 180 stopni. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia.Wrzuć do miski wszystkie składniki ciasta i zmiksuj, aż powstanie zwarte ciasto.Wyłóż blaszkę
ciastem – najlepiej użyć do tego łyżki i czystych dłoni.Podpiecz ciasto przez 20 minut i odstaw do wystygnięcia.W niedużym garnuszku roztop 150g
masła i zdejmij z ognia,żeby trochę przestygło.Połącz
jajka,
cukier i mielone
migdały i zmiksuj na gładką pastę.Nadal miksując cieniutką strużką wlej do masy stopione
masło. Wyłącz, kiedy masa pędzie jednolita.Rozprowadź
dżem na spodzie ciasta, a na nim rozrzuć
maliny.Rozłóż masę
migdałową na warstwie
malin, posyp całość
płatkami migdałowymi.Piecz 45 minut – nie używaj górnej grzałki!Smacznego!Zobacz także:Kruchy placek z marcepanem i
morelamiSzarlotka z
malinamiCytrynowe serniczki z
malinami