ßßß Cookit - przepis na Kurki w śmietanie

Kurki w śmietanie

nazwa

Wykonanie

Kurki jak szparagi – pojawiają się tylko na chwilę, więc w sezonie chciałoby się je jeść codziennie. Niestety przed przygotowaniem trzeba je porządnie oczyścić – ideałem byłoby zrobienie tego na sucho pędzelkiem, ale przyznam, że zabrakło mi cierpliwości i kurki skończyły pod prysznicem. Ważne, żeby długo ich nie namaczać – chłoną wodę jak gąbka, tracą sprężystość i smak. Ponieważ czyszczenie kurek jest wystarczająco czasochłonne, podałam je z gotowymi kluskami śląskimi – marzyły mi się kopytka, ale niestety nie udało mi się ich dostać. Grzyby i śmietana to oczywiste połączenie, ale jednocześnie niezawodne. Dzisiaj postanowiłam nie eksperymentować i przyrządzić je w sprawdzony sposób. Kurki w śmietanie będą znakomitym dodatkiem do mięsa, pyszną przystawką na ciepło (z bagietką), ale równie dobrze możesz je podać tak jak ja – jako główne danie z kluskami lub kopytkami.
Składniki (2 porcje jako główne danie lub 4 jako przystawka)
350g kurek
Natka pietruszki
30g masła
Oliwa
Cebula
Sól, pieprz
150ml śmietany 12%
Przygotowanie
Dokładnie oczyść grzyby z ziemi i innych zanieczyszczeń.
Drobno posiekaj cebulę i natkę.
Wrzuć masło na dużą rozgrzaną patelnię i gdy tylko zacznie się topić, dolej trochę oliwy.
Zeszklij cebulę, dodaj kurki, sporą szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj całość i smaż około 8 minut.
Kiedy kurki zaczną się rumienić, dodaj posiekaną natkę i śmietanę.
Podgrzewaj, mieszając, aż sos się zagotuje. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez minutę.
Gotowe!
Zobacz także:
Ciasto z kurczakiem Jamiego Olivera
Lekka zupa pieczarkowa
Wiosenna młoda kapusta
Źródło:http://mammadeli.com/2013/07/05/kurki-w-smietanie