Wykonanie
Kurki jak
szparagi – pojawiają się tylko na chwilę, więc w sezonie chciałoby się je jeść codziennie. Niestety przed przygotowaniem trzeba je porządnie oczyścić – ideałem byłoby zrobienie tego na sucho pędzelkiem, ale przyznam, że zabrakło mi cierpliwości i
kurki skończyły pod prysznicem. Ważne, żeby długo ich nie namaczać – chłoną
wodę jak gąbka,
tracą sprężystość i smak. Ponieważ czyszczenie
kurek jest wystarczająco czasochłonne, podałam je z gotowymi kluskami śląskimi – marzyły mi się kopytka, ale niestety nie udało mi się ich dostać.
Grzyby i
śmietana to oczywiste połączenie, ale jednocześnie niezawodne. Dzisiaj postanowiłam nie eksperymentować i przyrządzić je w sprawdzony sposób.
Kurki w
śmietanie będą znakomitym dodatkiem do
mięsa, pyszną przystawką na ciepło (z
bagietką), ale równie dobrze możesz je podać tak jak ja – jako główne danie z kluskami lub kopytkami.
Składniki (2 porcje jako główne danie lub 4 jako przystawka)350g
kurekNatka pietruszki30g
masłaOliwaCebulaSól,
pieprz150ml
śmietany 12%PrzygotowanieDokładnie oczyść
grzyby z ziemi i innych zanieczyszczeń.Drobno posiekaj
cebulę i
natkę.Wrzuć
masło na dużą rozgrzaną patelnię i gdy tylko zacznie się topić, dolej trochę
oliwy.Zeszklij
cebulę, dodaj
kurki, sporą szczyptę
soli i
pieprzu. Wymieszaj całość i smaż około 8 minut.Kiedy
kurki zaczną się rumienić, dodaj posiekaną
natkę i
śmietanę.Podgrzewaj, mieszając, aż sos się zagotuje. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez minutę.Gotowe!Zobacz także:Ciasto z
kurczakiem Jamiego OliveraLekka zupa pieczarkowaWiosenna
młoda kapusta