ßßß
Składniki1kg żeberek wieprzowych4 łyżki octu ryżowego3 łyżki sosu sojowego2 papryczki chilliKawałek świeżego imbiru wielkości kciuka2 łyżki mioduLaska cynamonuŁyżeczka oleju sezamowego2 łyżki oleju rzepakowego4 dymki2 łyżeczki przyprawy 5 smakówPrzygotowaniePokrój na plasterki papryczki chilli, dymkę i obrany imbir.Żeberka podziel na kawałki (po 2-3 kostki w każdym) i włóż do dużego plastikowego worka (ja używam woreczków do pieczenia).Dodaj wszystkie składniki marynaty (poza przyprawą 5 smaków), zawiąż i dokładnie wymieszaj, tarmosząc czule żeberka.Najlepiej zostawić żeberka w lodówce na całą noc, ale w razie nagłej potrzeby wystarczy godzina.Nastaw piekarnik na 200 stopni.Wyjmij żeberka z lodówki i odczekaj chwilę, aż uzyskają temperaturę pokojową.Wysyp całą zawartość worka na blachę do pieczenia, posyp żeberka przyprawą 5 smaków, przykryj szczelnie folią aluminiową.Piecz godzinę i 15 minut, na ostatni kwadrans zdejmij folię.Smacznego!Kurczak z chorizoPieczony schabOldskulowa pieczeń rzymska w odchudzonej wersji