Wykonanie
Przepis przygotowałam na konkurs już jakiś czas temu i tak leżakował i czekał na publikację. Torcik jest dość nietypowy, brak
biszkoptu,
galaretek , posypek itp itd :) W smaku rewelacyjny, jeszcze nie widziałam, aby moja córa tak zajadała się jakimkolwiek deserem. Tego nie da opisać się słowami, ten torcik trzeba zrobić i spróbować. Gwarantuję , że zasmakuje każdemu. Polecam

SKŁADNIKI:
herbatniki 150 g
masło 300 g
mleko 600 ml
kasza manna 8 łyżek
cukier puder ¾ szklanki
jajko 1 szt
gruszki 3 sztkremówka 300 ml
kakao do posypaniaPRZYGOTOWANIE:150 gram
herbatników lub
ciasteczek zmielić na pył- użyłam blendera. 100 g
masła rozpuścić i połączyć z
ciastkami, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy- docisnąć i wstawić do lodówki na ok 30 minut.. 600 ml
mleka zagotować, wsypać 8 łyżek
kaszy manny, gotować kilka minut ciągle mieszając, aby nie powstały twarde grudki. Odstawić do ostygnięcia. Następnie dodać
cukier puder pozostałe 200 g
masła oraz jedno
jajko. Zmiksować na gładką masę i przelać na
ciasteczka.
Gruszki umyć ale nie obierać ze skórki, pokroić w plasterki, układać w kształt koła na
masie. Mocno schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, ułożyć na owocach. Całość wstawić do lodówki do schłodzenia – min 2 godziny. Przed podaniem posypałam gorzkim
kakao, ale można posypać wiórkami
gorzkiej czekolady. Smacznego:)