ßßß Cookit - przepis na Tort Babci Zosi

Tort Babci Zosi

Wykonanie

Pyszny tort z przepisu mojej Babci :)
Składniki
biszkopt:
5 jaj
15 dag cukru
12,5 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kawy
1 łyżka kakao
5 dag orzechów
masa:
2 kostki masła
20 dag cukru
5 jaj
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
1 kieliszek spirytusu
do nasączenia:
1/2 szklanki mocnego naparu z kawy + 2 kieliszki wódki
do dekoracji:
5 dkg orzechów
4 kostki białej czekolady
Sposób przygotowania
Białka ubić z cukrem, następnie połączyć z żółtkami i wymieszać z sypkimi składnikami. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut (tortownica o średnicy 23 cm). Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.
Całe jaja ubić z cukrem na parze. Gdy będą gorące i gęste odstawić do wystygnięcia co jakiś czas mieszając. Masło utrzeć i po łyżce dodawać wystudzoną pianę. Pod koniec ucierania dodać zalaną wrzątkiem i wystudzoną kawę oraz spirytus.
Biszkopta przełożyć masą (4-5 łyżek pozostawić do dekoracji). Pozostałą masą posmarować boki tortu i oprószyć je zmielonymi orzechami. Wierzch tortu udekorować polewą i pozostała masą. Posypać startą na tarce białą czekoladą.
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/tort_babci_zosi.htm