Pyszny tort z przepisu mojej Babci :)Składnikibiszkopt:5 jaj15 dag cukru12,5 dag mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kawy1 łyżka kakao5 dag orzechówmasa:2 kostki masła20 dag cukru5 jaj5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej1 kieliszek spirytusudo nasączenia:1/2 szklanki mocnego naparu z kawy + 2 kieliszki wódkido dekoracji:5 dkg orzechów4 kostki białej czekoladySposób przygotowaniaBiałka ubić z cukrem, następnie połączyć z żółtkami i wymieszać z sypkimi składnikami. Piec w nagrzanym piekarniku około 40 minut (tortownica o średnicy 23 cm). Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części.Całe jaja ubić z cukrem na parze. Gdy będą gorące i gęste odstawić do wystygnięcia co jakiś czas mieszając. Masło utrzeć i po łyżce dodawać wystudzoną pianę. Pod koniec ucierania dodać zalaną wrzątkiem i wystudzoną kawę oraz spirytus.Biszkopta przełożyć masą (4-5 łyżek pozostawić do dekoracji). Pozostałą masą posmarować boki tortu i oprószyć je zmielonymi orzechami. Wierzch tortu udekorować polewą i pozostała masą. Posypać startą na tarce białą czekoladą.Darmowy Hosting CBA.PL