ßßß Cookit - przepis na Kluski slaskie z fioletowym sosem

Kluski slaskie z fioletowym sosem

nazwa

Wykonanie

Kluski śląskie z fioletowym sosem
Składniki
250 g szynki wieprzowej
1 cebula
1/4 niedużej główki czerwonej kapusty
3 łyżki śmietany 12%
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
marynata:
1 łyżka octu ryżowego
2 łyżki sosu teriyaki
3 łyżki oleju
sól, pieprz
słodka papryka
szczypta pieprzu kajeńskiego
pikantna marynata do mięs
Sposób przygotowania
Mięso pokroić w kostkę i wymieszać ze składnikami marynaty. Odstawić do lodówki, najlepiej do następnego dnia.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Zalać gorącą wodą i przykryć. Dusić na małym gazie do miękkości.
Kiedy mięsko zmięknie dodać startą na grubym oczku kapustę i dusić kolejne 10-15 minut. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami sosu, wymieszać z mięsem. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/4 szklanki wody i wlać do sosu, mieszać do zgęstnienia. Doprawić do smaku. Gotować jeszcze 5 minut. Podawać na przykład z kluskami śląskimi. Smacznego :)
Smacznego :)
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/fioletowy_sos.htm