Kluski śląskie z fioletowym sosemSkładniki250 g szynki wieprzowej1 cebula1/4 niedużej główki czerwonej kapusty3 łyżki śmietany 12%1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanejmarynata:1 łyżka octu ryżowego2 łyżki sosu teriyaki3 łyżki olejusól, pieprzsłodka paprykaszczypta pieprzu kajeńskiegopikantna marynata do mięsSposób przygotowaniaMięso pokroić w kostkę i wymieszać ze składnikami marynaty. Odstawić do lodówki, najlepiej do następnego dnia.Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju. Dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Zalać gorącą wodą i przykryć. Dusić na małym gazie do miękkości.Kiedy mięsko zmięknie dodać startą na grubym oczku kapustę i dusić kolejne 10-15 minut. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami sosu, wymieszać z mięsem. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/4 szklanki wody i wlać do sosu, mieszać do zgęstnienia. Doprawić do smaku. Gotować jeszcze 5 minut. Podawać na przykład z kluskami śląskimi. Smacznego :)Smacznego :)Darmowy Hosting CBA.PL