ßßß Cookit - przepis na Dwukolorowy mus

Dwukolorowy mus

nazwa

Wykonanie

Delikatny, puszysty deser
Składniki
1 tabliczka mlecznej czekolady
1 tabliczka białej czekolady
1 mała śmietana (200g)
najlepiej 30%, ale 12% też może być
4 jajka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru kryształu
dodatkowo:
1 mały słoiczek konfitury wiśniowej
5 dkg orzechów włoskich
1 łyżka masła
1 łyżka mleka
1 łyżka cukru
Sposób przygotowania
Czekolady połamać na kawałki do osobnych pojemniczków, dodać po połowie śmietany i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Żółtka utrzeć na puch z cukrem pudrem, a białka ubić na sztywno z kryształem. Wystudzone czekolady najpierw wymieszać z połową żółtek, a następnie delikatnie połączyć z połową białek. Do pucharków wlać mus z ciemnej czekolady i nałożyć po łyżce konfitury wiśniowej.
Przykryć musem z białej czekolady. Schłodzić w lodówce przez przynajmniej 2 godziny.
Orzechy wymieszać z masłem, cukrem i mlekiem i podsmażyć na złoty kolor. Wyłożyć na deskę do krojenia i wystudzić. Schłodzony deser ozdobić konfiturą wiśniową i posypać posiekanymi orzechami. Smacznego :)
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/dwukolorowy_mus.htm