ßßß Cookit - przepis na Beza

Beza

Wykonanie

Beza z kremem ajerkoniakowym
Czas przygotowania: 150 min. + czas studzenia
Wyjątkowy deser tylko dla dorosłych :)
Składniki
beza:
7 białek
2 szklanki cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu winnego
szczypta soli
krem:
1 łyżeczka żelatyny + 1/3 szklanki mleka
200 ml śmietany 30% lub 200 ml mleka + śnieżka
1/2 szklanki ajerkoniaku
1 łyżka cukru z wanilią
orzechy:
2 łyżki mleka
1 czubata łyża cukru pudru
1 łyża masła
1/2 szklanki orzechów włoskich
Sposób przygotowania
Białka ubić ze szczyptą soli. Partiami dodawać cukier puder, miksować aż piana będzie gęsta i lśniąca. Pianę wyłożyć na papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 15 minutach temperaturę obniżyć do minimum (mam gazowy piekarnik, więc przykręciłam maksymalnie gaz) i uchylić piekarnik. Po 90 minutach wyłączyć piekarnik i zostawić bezę do wystudzenia.
Żelatynę zalać mlekiem. Kiedy napęcznieje rozpuści ją w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę lub śnieżkę ubić z cukrem, zmiksować z alkoholem i żelatyną. Ostawić na chwilę do lodówki.
Mleko, cukier i masło rozpuścić na patelni i doprowadzić do wrzenia, dodać posiekane orzechy i smażyć aż płyn się całkowicie zredukuje. Wystudzić.
Bezę pokroić, nałożyć krem, posypać orzechami i skropić ajerkoniakiem.
Smacznego :)
Darmowy Hosting CBA.PL
Źródło:http://czarrnaodkuchni.cba.pl/beza.htm