Beza z kremem ajerkoniakowymCzas przygotowania: 150 min. + czas studzeniaWyjątkowy deser tylko dla dorosłych :)Składnikibeza:7 białek2 szklanki cukru pudru2 łyżki mąki ziemniaczanej1 łyżka octu winnegoszczypta solikrem:1 łyżeczka żelatyny + 1/3 szklanki mleka200 ml śmietany 30% lub 200 ml mleka + śnieżka1/2 szklanki ajerkoniaku1 łyżka cukru z waniliąorzechy:2 łyżki mleka1 czubata łyża cukru pudru1 łyża masła1/2 szklanki orzechów włoskichSposób przygotowaniaBiałka ubić ze szczyptą soli. Partiami dodawać cukier puder, miksować aż piana będzie gęsta i lśniąca. Pianę wyłożyć na papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po 15 minutach temperaturę obniżyć do minimum (mam gazowy piekarnik, więc przykręciłam maksymalnie gaz) i uchylić piekarnik. Po 90 minutach wyłączyć piekarnik i zostawić bezę do wystudzenia.Żelatynę zalać mlekiem. Kiedy napęcznieje rozpuści ją w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę lub śnieżkę ubić z cukrem, zmiksować z alkoholem i żelatyną. Ostawić na chwilę do lodówki.Mleko, cukier i masło rozpuścić na patelni i doprowadzić do wrzenia, dodać posiekane orzechy i smażyć aż płyn się całkowicie zredukuje. Wystudzić.Bezę pokroić, nałożyć krem, posypać orzechami i skropić ajerkoniakiem.Smacznego :)Darmowy Hosting CBA.PL