Wykonanie
Pin It
W cotygodniowym fejsbukowym cyklu Wypiekanie na śniadanie tym razem swoją propozycję na wspólne wypiek rzuciła nam Monika z bloga Matka wariatka .Zapraszam, więc na boskie róże z
jabłka w cieście francuskim, które nie tylko obłędnie smakują, ale i pięknie wyglądają. Poniżej, pod przepisem znajdziecie listę osób, które z nami piekły.Inspiracja z bloga Ala piecze i gotuje.
Czas przygotowania: 60 minutProporcje na 7
ciasteczekSkładniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego2 czerwone
jabłka1 szklanka
wody2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
powideł śliwkowych1/2
cynamonucukier puderWykonanie:Ciasto wyjmujemy z lodówki, żeby się nieco ociepliło.
Jabłka myjemy, kroimy na pół, wydrążamy gniazdko nasienne i kroimy w cieniutkie plasterki.W garnuszku gotujemy
wodę z sokiem z
cytryny, zdejmujemy z ognia i wkładamy do niego plasterki
jabłek. Garnek przykrywamy i zostawiamy na 5 minut, żeby
jabłka zmiękły. Następnie
jabłka odcedzamy i studzimy.Powidła mieszamy z 2 łyżkami gorącej
wody i 1/2 łyżeczki
cynamonu.
Ciasto francuskie kroimy wzdłuż krótszego
boku na paski o szerokości 6 cm. Połowę każdego paska smarujemy powidłami. Plasterki
jabłka układamy na zakładkę, zostawiając na końcu 2 cm wolnego miejsca. Od dołu, tam gdzie ciasto jest posmarowane składamy je na pół, a następnie delikatnie rolujemy, uważając, aby plasterki
jabłka nie wypadły. Zwinięte róże wkładamy do foremek na muffiny, przykrywamy folia aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 stopni bez termoobiegu przez 30 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 8-10 minut, uważając, aby
jabłka się nie przypaliły.Ciasta studzimy na kratce, przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.
Razem ze mną piekły:Piekielna kuchnia AnetyEwa w kuchniPrzy kubku
kawyMatka wariatka6 nieboEwa Czarnik na FBSmaki Alzacji