Wykonanie
Idealne rozwiązanie,gdy mamy ochotę na coś słodkiego i szybkiego do przygotowania.Dziś robię je po raz drugi z nieco innym farszem,jeśli zdążę pstryknąć im fotkę,to z chęcią zamieszcze kolejnego posta:)
źródło przepisu tu1 op.
ciasta francuskiego - moje było o wadze 32 dkg i wystarczyło na 4
ciastka1
jabłkogarść
rodzyneksok z cytryny do skropienia farszu - opcjonalnie
cynamon do smaku2 łyżeczki
cukru3 łyżki
cukru pudru + 1 łyżka
wody na
lukierJabłko obieram i kroję w kostkę,mieszam z
rodzynkami,
cukrem i
cynamonem,skrapiam lekko
sokiem z cytryny.Ciasto dzielę na 8 równych części.Na 4 prostokąty nakładam farsz,pozostałę 4 nacinam na górze,jednak tak by nie przeciąć
boków i przykrywam ciasto z farszem.Boki sklejam widelcem.Wkładam do nagrzanego do 220 st.piekarnika i piekę 10-15 min.aż nabiorą złotego koloru.Gdy ostygną polewam lukrem wcześniej mieszając jego składniki do rozpuszczenia.Smacznego!!!