Wykonanie
Czekoladki z orzechami. Mogłyby przypominać kostki zwykłej, orzechowej
czekolady, tyle że do
trufli, oprócz dwóch głównych składników, dodaje się jeszcze zazwyczaj inne. To od nich zależy smak pralinek. Ja dodałam do moich dwie łyżki
likieru pomarańczowego – i te dwie łyżki zdziałały cuda. Nie przepadam za łączeniem słodkości i
alkoholu, jednak tutaj procenty wyparowały podczas kąpieli
wodnej na tyle, że pozostał sam
pomarańczowy aromat. Możecie kombinować z
orzechami, dodając jeden rodzaj albo mieszając kilka.
Składniki:175 g
gorzkiej czekolady2 łyżki
likieru pomarańczowego lub
migdałowego3 płaskie łyżki
masła3 łyżki
cukru pudru50 g mielonych
migdałów30 g mielonych
orzechów włoskich50 g startej
mlecznej czekoladyPrzygotowanie:Roztop
czekoladę z
likierem w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą
wodą, cały czas mieszając, aż powstanie gładka masa. Dodaj
masło i nadal mieszaj, aż się roztopi. Dosyp
cukier puder i
migdały. Wymieszaj. Odstaw masę w chłodne miejsce, aż wystygnie na tyle, żeby będzie można toczyć z niej kulki.Na talerzyk wysyp startą
czekoladę i
orzechy włoskie i obtaczaj w nich
trufle.
Wisława Szymborska, Tutaj