ßßß Cookit - przepis na Włoskie trufle czekoladowe

Włoskie trufle czekoladowe

nazwa

Wykonanie

Składniki na 20 trufli:
200 g półsłodkiej czekolady
2 łyżki likieru amaretto
3 łyżki masła
4 łyżki cukru pudru
50 g mielonych migdałów
Sposób przygotowania:
Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty. Przełożyć do żaroodpornej miski i ustawić nad rondlem z gotującą się wodą, dodać likier amaretto i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników.
Dodać masło i mieszać aż do momentu gdy się stopi. Następnie wsypać cukier puder i posiekane na drobno migdały, wymieszać i odstawić do przestygnięcia na 20 minut. Z masy uformować 20 kulek.
Na talerzyk wsypać kakao, na drugi cukier puder i obtaczać część trufli w czekoladzie a część w cukrze pudrze. Można też zastosować sproszkowany cynamon oraz startą na drobno czekoladę.
Trufle wstawić do lodówki na około 20 minut.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_wloskie-trufle-czekoladowe.html