Składniki na 20 trufli:200 g półsłodkiej czekolady2 łyżki likieru amaretto3 łyżki masła4 łyżki cukru pudru50 g mielonych migdałówSposób przygotowania:Czekoladę połamać na mniejsze fragmenty. Przełożyć do żaroodpornej miski i ustawić nad rondlem z gotującą się wodą, dodać likier amaretto i mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników.Dodać masło i mieszać aż do momentu gdy się stopi. Następnie wsypać cukier puder i posiekane na drobno migdały, wymieszać i odstawić do przestygnięcia na 20 minut. Z masy uformować 20 kulek.Na talerzyk wsypać kakao, na drugi cukier puder i obtaczać część trufli w czekoladzie a część w cukrze pudrze. Można też zastosować sproszkowany cynamon oraz startą na drobno czekoladę.Trufle wstawić do lodówki na około 20 minut.