Wykonanie

Na szczęście do czerwonych
buraczków nie muszę dzieci jakoś specjalnie namawiać,mimo to od czasu do czasu robię takie oto czerwone(a może raczej różowe) kluski.Polane słonym
masłem z
czosnkiem i
koperkiem smakują całkiem dobrze:)Składniki:500 g ugotowanych,ugniecionych i przestudzonych
ziemniakówok. 2 szklanek
mąki (plus-minus) oraz dodatkowo do podsypywania1
jajko1 mały ugotowany
buraczek(z tych naprawdę małych)
sólmasłoczosnekposiekany
kopereksólBuraczka zetrzeć na tarce na najmiejszych oczkach.
Ziemniaki wymieszać z
mąką,dodać jako i
buraczka.Czystą dlonią zagnieść masę mączno-ziemniaczaną do uzyskania ciasta nadającego sie do formowania wałka.W razie konieczności dosypać
mąkę.W większym garnku zagotować lekko osoloną
wodę.Uformowane z ciasta wałki poprzecinać na małe kawałki i wrzucać na wrzątek.Gotować przez 1-2 minuty od czasu wypłynięcia na powierzchnię.Uważać,by nasze kluski się nie rozgotowały.Ugotowane przełożyć do miski.W rondelku stopić
masło,wrzucić przeciśnięty
czosnek i posiekany
koperek,posolić.Przed podaniem polać kluski
masłem z dodatkami.Smacznego:)