Ostatnio pisałam o zastosowaniu i walorach mąki kokosowej (Mąka kokosowa - do czego używać, czym sie wyróżnia i ile kosztuje? ). Idąc za ciosem upiekłam mocno kokosoweciasteczka z tej właśnie mąki. Przepis jest bardzo prosty i może stanowić bazę do różnych wariacji - jeśli chcecie, dodajcie ekstraktu waniliowego, migdałowego czy cynamonu lub mieszanki przypraw korzennych. Ja dodałam czarny sezam dla kontrastu. Ciastka mają dość suchą (ale przyjemną) konsystencję, dlatego polecam je do kawy czy szklanki mleka.Składniki (ok. 20 ciastek):80 g zimnego masła (lub olejukokosowego)8 łyżek mąki kokosowej1 jajko2 łyżki czarnego sezamu1 łyżka ksylitoluszczypta soli1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.2. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób na gładką masę.3. Formuj kule wielkości orzecha włoskiego, następnie rozgnieć je na kształt ciastek. Wykładaj na blachę z papierem do pieczenia.4. Piecz ok. 9 minut, aż ciastka się zarumienią.