Wykonanie
Wiadomo, że im mniej jemy przetworzonych produktów, tym lepiej. Dobrze jest stawiać na naturalność, kupować jak najwięcej
warzyw i owoców - to najlepszy i najprostszy sposób na uniknięcie niechcianych dodatków w żywności. Wiem jednak, że czasem trudno jest uciec od E dodatków. Wiem też, że nie zawsze trzeba omijać je szerokim łukiem - nie wszystkie są złem najgorszym. Aby Wam trochę usystematyzować wiedzę na temat dodatków do żywności, postanowiłam opisać je pokrótce na blogu.Zacznę od barwników, ponieważ to one otwierają listę E składników - zaczynają się od E100, a kończą na E199. Ich zadaniem jest poprawa walorów estetycznych żywności, poprzez nadanie jej bardziej wyrazistego czy pożądanego koloru. To często dzięki nim
galaretki owocowe kuszą pięknymi kolorami, a
słodycze przyciągają różnorodnością barw. Nie jest to składnik niezbędny, służy jedynie nadaniu apetycznego koloru i przyciągnięciu tym samym uwagi konsumenta. Mimo pozornej nieszkodliwości trzeba uważać, bo producenci czasem stosują syntetyczne substancje, które mogą być dla nas niebezpieczne.Barwniki oprócz oczywistych produktów, jak
galaretki owocowe,
soki, żelki czy
napoje gazowane, możemy znaleźć także w innych, mniej oczywistych produktach jak:
musztardyketchupyzupki instantgotowe sosy
dżemykawiorcukierki na kaszel
miód sztucznyalkohole -
wina,
likieryJak widzicie, trzeba
mieć się na baczności i czytać etykietę każdego produktu, który wkładamy do koszyka. Dlatego właśnie przygotowałam dla Was listę, którą najlepiej wydrukować i nosić ze sobą na zakupy.1. Całkowicie unikaj lub jedz bardzo rzadko (zachowaj szczególną ostrożność w przypadku dzieci, alergików, astmatyków i uczulonych na aspirynę) - w tej grupie znajdują się głównie syntetyczne barwniki, które są odpowiedzialne za zaburzenia koncentracji, zmiany skórne, ataki astmy, alergie, nadpobudliwość czy zmiany nowotworoweE102 tartrazyna -
pomarańczowo-żółtyE104 żółcień chinolinowa - zielono-żółtyE110 żółcień pomarańczowa -
pomarańczowo-żółtyE122 azorbuina, karmoizyna - czerwonyE 123 amarant - czerwonyE124 czerwień koszenilowa, róż/pąs koszenilowy - czerwonyE127 erytrozyna - czerwonowiśniowyE128 czerwień 2G - czerwonyE129 czerwień Allura AC - czerwonyE132 indygotyna - niebieskiE133 błękit brylantowy - niebieskiE142 zieleń S - zielonyE 150c karmel amoniakalny - brązowyE150d karmel amonikalno-siarczynowy - brązowyE151 czerń brylantowa PN - czarnyE154, E155 brąz FK, brąz HT - czerwono-brązowyE160b annato, biksyna, norbiksyna - różowo -
pomarańczowyE161g kantaksantyna - różowyE171 dwutlenek tytanu - białyE173 aluminium, glin - srebrno-szaryE174 srebro - srebrnyE175 złoto - złotyE180 czerwień litolowa BK, karmin 6B, pigment rubinowy - czerwony2. Sporadycznie (zachowaj szczególną ostrożność w przypadku dzieci, alergików, astmatyków i uczulonych na aspirynę)E120 koszenila, karmina, kwas karminowy - czerwonyE131 błękit patentowy V - błękitnyE141 kompleksy miedziowe chlorofilu i jego pochodnych - zielone ; substancja bezpieczna, jednak zaleca się ostrożność w przypadku dużej konsumpcji żywności i
wody zawierającej miedź (np. z miedzianych rur wodociągowych)E160e, E160f -
pomarańczowe ; substancje syntetyczne wymagające dalszych testówE172 tlenki i wodorotlenki żelaza - żółte,czerwone lub czarneE150a karmel naturalny, karmel prosty - brązowo-czarny ; źródło
cukru, dlatego jemy sporadycznieE150b karmel siarczynowy, brązowy3. Bezpieczne, a nawet korzystne - w większości (choć nie zawsze) naturalne barwnikiE100 kurkumina,
pomarańczowo-żółtaE101 ryboflawina (witamina B2) lub jej fosforan - żółtyE140 cholorofil i jego pochodne - zielonyE153 węgiel roślinny - czarnyE160a karoteny, beta-karoten -
pomarańczoweE160c kapsantyna, kaprorubina, ekstrakt z
papryki -
pomarańczowo-czerwonyE160d likopen, ekstrakt z
pomidorów -
pomarańczowo-czerwonyE161b luteina - żółto - czerwonyE162 betaina, czerwień buraczana - ciemnoczerwono-filoletowyE163 antocyjany - od j asnoróżowego do ciemnofioletowegoE170 węglan wapnia - szarobiałyTo tyle w teorii, czas na kilka konkretnych przykładów (zaznaczam, że kładę nacisk tylko i wyłącznie na barwniki, nie biorę pod uwagę pozostałych składników):1. Produkty, które zawierają szkodliwe barwniki2. Produkty barwione substancjami zalecanymi sporadycznie3. Produkty zawierające bezpieczne barwnikiI na koniec szybkie podsumowanie do wydrukowania:Nigdy lub bardzo rzadkoSporadycznieBezpieczneE104, E102, E110,E127, E122, E123, E124, E128, E129, E180, E160b, E161g, E132, E133, E142, E171, E173, E174, E175E 150c, E150d, E154, E155, E151E120, E131, E141, E160e, E160f, E150a, E150b, E172 tlenki i wodorotlenki żelaza - żółte,czerwone lub czarneE101,, E100, E160a, E160c, E160d, E170, E153, E161bE140, E162,E163 antocyjany - od j asnoróżowego do ciemnofioletowego,luteina - żółto - czerwony