Wykonanie
FacebookGoogle+InstagramWspolpraca
Tofurnik to wegańska forma sernika. Natomiast moja wersja jest wegetariańska. Wykorzystane przeze mnie
herbatniki można zastąpić
płatkami owsianymi i
suszonymi owocami, a
czekoladę karobem czy
kakao. Dzięku
czemu otrzymamy tofurnik wegański.Składniki:
Bio tofu naturalne POLSOJA - 3 opakowania po 220gKakao/Czekolada gorzka 90%- 50g
Cytryna- 1 sztuka
Mleko kokosowe- 200ml
Ksylitol- 4 łyżeczkiAgar/żelatyna- 4 łyżeczki
Orzechy- 2 garście
Herbatniki pełnoziarniste- 100g
Masło orzechowe- 2,5 łyżkiPrzepis:1.
Herbatniki pokruszyć wałkiem i połaczyć z
masłem orzechowym.Tortownice wyłożyć papierem, a następnie masą
herbatnikową.2.
Tofu naturalne POLSOJA odsączyć z
wody, pokruszyć w misce, wlać
sok z cytryny- zmiksować na gładką masę.3.
Mleko kokosowe zagotować z
czekoladą,
żelatyną i
ksylitolem. Zdjąć z ognia wystudzić i wymieszać z masą
tofu.4. Masę
tofu wlać do tortownicy. Wierzch posypać
czekoladą i
orzechami. Chłodzić w lodówce co najmniej kilka godzin.100g tofurnika dostarcza:B-4 , 6 g T-9 , 7 g W-14 , 4 g E- 299 kcal WW-1 , 5
LegendaB -
białkoT - tłuszczeW - węglowodanyE - energiaWW - Wymiennik węglowodanowyŁączna liczba wyświetleńPartnerstwoO mnieMarzena
D ietetyczka starająca się przygotowywać potrawy zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, smakosz słodkich wypieków, lubiący spędzać czas odkrywając nowe smaki.W mojej kuchni można poczuć zarówno zapachy potraw dietetycznych jak i niedietetycznych.Chciałabym się z Państwem dzielić pomysłami na zdrowe i smaczne potrawy oraz udowodnić, że prawidłowe odżywianie może być proste i przyjemne.Od jakiegoś czasu na blogu nie znajdziecie
cukru i białej
mąki, które na stałe wyeliminowałam ze swojej kuchni/diety ;)Mam nadzieję, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.Kontakt:E-mail:
[email protected]