Chleb pełnoziarnisty z pestkami dyni i słonecznika- wypiekany w automacie marki Unold

nazwa

Wykonanie

Czy Wy też macie problem ze znalezieniem dobrego chleba w piekarniach ? Ja od zawsze mam z tym kłopot. Gdy już znalazłam odpowiedni dla mnie ch leb po jakimś czasie pieczywo traciło porządane dla mnie cechy. To raz było za słone, raz źle wypieczone, a innym razem pieczywo po jednym dniu się strasznie "rwało". Dlatego znalezienie dobrego chleba graniczyło dla mnie z cudem. Dzięki urządzeniu do pieczenia Unold wreszcie wypiekam sama chleb, który spełnia wszystkie moje wymagania- jest wykonany z mąki pełnoziarnistej, zawiera moje ulubione ziarna, które znajdują się w środku pieczywa, jest chrupiący, pozbawiony konserwantów, spulchniaczy, karmelu (powszechnie używanego do barwienia pieczywa na ciemny kolor), a przede wszystkim jest zdrowy i smaczny.
Jest to idealne rozwiązanie dla zapracowanych osób, które nie mają czasu oraz tych, którzy lubią przyrządzać potrawy w prosty i przyjemny sposób.
Przygotowanie takiego chleba zajęło mi 5 minut !!
Resztę zrobiła za mnie maszyna. Wsypujecie składniki, a to urządzenie ugniata za Was ciasto, powoduje jego rośnięcie i pieczenie, a po zaprogramowanym czasie wyjmujecie gotowy, własny chleb.
Urządzenie do pieczenia chleba model 68110(klik) zawiera 12 programów pieczenia:
1.BASIS podstawowy- służący do pieczenia chleba białego i mieszanego
2.WEISSBROT chleb biały- do pieczenia chleba białego
3.VOLLKORN pełnoziarnisty
4.SHNELL szybki- program przydatny do szybkiego pieczenia chleba
5.HEFEKUCHEN ciasto drożdżowe
6.ULTRA SHNELL ultra szybki- chleby w tym programie pieką się krócej niż pozostałe przez co są bardziej zbite
7.ULTRA SHNELL
8.TEIG ciasto surowre - służy do wyrabiania ciasta bez opcji pieczenia
9.KONFITURE konfitura - służy do gotowania amrmolad i konfitur
10.BACKPULVER- przydatny podczas wypieku z użyciem proszku do pieczenia
11.TOASTBROT chleb tostowy- program służy do pieczenia chleba tostowego
12. BACKEN pieczenie- program służy do pieczenia ciasta przygotowanego osobno
W automacie do pieczenia chleba marki UNold można piec zarówno chleb jak i ciasta czy też przyrządzić konfitury. Istnieje również możliwość jedynie wyrobienia ciasta. Jest to bardzo proste w obsłudze urządzenie. W instrukcji obsługi znajdziecie 11 przepisów na pieczywo, 4 na ciasto i 1 na konfiturę, także jeśli ktoś nie ma pomysłu na chleb, zawsze może kierować się sugestiami od Unold(klik)
Bardzo fajną cechą tego urządzenia jest to, że w momencie gdy zabraknie Wam prądu licznik pieczenia nie zeruje się, tylko zapisuje w pamięci urządzenia bierzący czas pracy. Po ponownym właczeniu prądu następuje kontynuacja pieczenia od miejsca, w którym został przerwany dostęp prądu. Poza tym pojemnik do pieczenia wyjmuje się bardzo łatwo, a jego czyszczenie jest niezwykle proste i przyjemne.
Gorąco Wam polecam to urządzenie do wypieku domowego pieczywa !
Moja rada jeśli wykorzystujecie przepis znajdujący się w instrukcji obsługi to czytajcie go dobrze :) Zmęczona po pracy, późnym wieczorem zabrałam się za pieczenie. Oczywiście źle odczytałam przepis i użyłam 3-krotnie więcej mąki niż powinnam. Jestem przekonana, że Wy jesteście bardziej ogarnięci i nie będzie mieć problemu z czytaniem ze zrozumieniem :D
Chleb pełnoziarnisty
z dynią i słonecznikiem
Składniki:
Mąka pełnoziarnista- 1 szklanka
Mąka pszenna- 1 szklanka
Sól- pół łyżeczki
Cukier brązowy- pół łyżeczki
Drożdże instant- 1 opakowanie
Woda- 1 szklanka
Pestki dyni- 5 łyżeczek
Pestki słonecznika- 5 łyżeczek
Masło- łyżeczka płaska
Przepis:
1. Wszystkie składniki oprócz ziaren wsypać do pojemnika znajdującego się w urządzeniu do pieczenia chleba.
2. Właczyć tryb pieczenia chleba pełnoziarnistego. Po około pół godzinie jak urządzenie zacznie "pikać" wsypać ziarna.
3.Czas pieczenia to 3 . 5 godziny- po tym czasie urządzenie zacznie "pikać".
Chleb (500g) dostarcza około :
B- 57g T-33 g W- 267 g E-1573 kcal WW- 26
1 kawałek chleba (50g) dostarcza około :
B- 5,7g T-3 , 33 , 3 g W- 26 , 7 g E-157 , 3 kcal WW- 2 , 5
Źródło:http://zapachywkuchni.blogspot.com/2015/04/chleb-penoziarnisty-z-pestkami-dyni-i.html