Wykonanie

Dania z
kurczaka. Troszkę inna wersja kotleta na obiad. Zapiekany, delikatny i bardzo soczysty. Czasami warto zaszaleć i zrobić inne, niż te tradycyjne smażone w panierce :)Do tych kotletów możemy użyć swoich ulubionych, dowolnych przypraw (
czosnek,
zioła prowansalskie,
papryka itp. ). Ja użyłam tutaj
przyprawy myśliwskiej, ze sklepu Tytka Smaku ( jestem od niej uzależniona ;) ), bo świetnie spisuje się właśnie przy kotletach i sosach. Dla mnie niezbędna, ale Wy możecie zastąpić ją inną
przyprawą :)Składniki:
piersi z kurczaka ( 4 kotlety )1 większa
cebula4 plastry
sera żółtego4 czubate łyżeczki
majonezu1,5 łyżeczki
przyprawy myśliwskiej Tytki Smaku
sól,
pieprzłyżka
masłaPrzygotowanie:Piersi delikatnie rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy w każdej strony
przyprawą myśliwską,
solą i
pieprzem.Na odrobinie
oleju, obsmażamy chwilę z dwóch stron. W tym czasie kroimy
cebulę w piórka i włączamy piekarnik ( 180 st. ).Podsmażone kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym
masłem.Wykładamy na nie naszą pokrojoną
cebulę, na to
ser żółty i smarujemy
majonezem.Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez pół godzinki ( ja pod koniec włączyłam na chwilę termoobieg – wierzch ładnie się zarumienił ).dania z
kurczaka

Kategorie: