ßßß
Szpinak, to coś za czym wiele osób nie przepada :)Nie specjalnie zachęca wyglądem, szczególnie ten mrożony, rozdrobniony, a i zapach też ma dość specyficzny. Ja jednak uwielbiam go w każdej postaci.Dzisiaj jako dodatek do obiadu, bez zbędnych dodatków ( niektórzy dodają do niego jajko, lub ser ), ale też świetnie, tak przyprawiony, smakuje w roladkach, zapiekankach, czy jako nadzienie do makaronów.Składniki:450g szpinaku mrożonego2 łyżki masła2 ząbki czosnku2 łyżki śmietanykilka kropel maggipół łyżeczki solipieprz do smakuPrzygotowanie:Masło rozgrzewamy w garnku, lub na patelni i wrzucamy mrożony szpinak.Podsmażamy na małym ogniu do momentu, gdy szpinak rozmrozi się cały.Dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, maggi, sól i pieprz do smaku.Smażymy do chwili gdy ze szpinaku odparuje woda, która wytworzy się po jego rozmrożeniu.Na 5 minut przed końcem dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy i nasz szpinak gotowy :)

Kategorie: