ßßß
Schabowy – występuje chyba w każdym polskim domu. Od klasycznych panierowanych, w sosie, z serem, pieczone, po zawijane… Możliwości mamy wiele, a ogranicza Nas tylko nasza wyobraźnia. U mnie na niedzielnym stole, tym razem schabowy z cebulą. Przepis znalazłam na blogu ” Kulinarne szaleństwa Margarytki ”Składniki na 4 kotlety:– 4 plastry schabu– 2 cebule– sól, pieprz, słodka mielona papryka– łyżeczka przyprawy do mięsa duszonego– ząbek czosnku– mąka ( do obtoczenia kotletów )Przygotowanie:* Schab rozbić lekko ( ale nie tak mocno jak na kotlety ), oprószyć solą, pieprzem i papryką.* Obieramy cebule i kroimy w półplasterki. Schab obtaczamy w mące i smażymy na patelni z obu stron.Przekładamy do garnka, a na pozostałym tłuszczu szklimy cebulę na złoty kolor. Następnie dodajemy ją do mięsa.Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką, gotową przyprawą, oraz przeciśniętym ząbkiem czosnku.* Podlewamy wszystko niecałą szklanki wody i dusimy ( u mnie trwało to około 40 minut ).Kategorie: