Wykonanie

F aszerowane
Pieczarki dobre na każdą okazję, a że pochodzą z
serii pysznych, szybkich i prostych, możemy je przyrządzić na kolację, przyjęcie, imprezę w gronie znajomych ale i użyć jako dodatek do obiadu.Pięknie komponują się również na świątecznym
stole, a teraz gdy sezon grillowy w pełni, upieczone na ruszcie będą idealnym daniem i urozmaiceniem przy
boku kiełbasek.Składniki:– 10 większych
pieczarek– 1 duża
cebula– 4
ogórki kiszone ( bądź konserwowe- wg uznania )–
ser żółty w kostce–
szczypior–
sól,
pieprz– 1 łyżeczka
ziół prowansalskichPrzygotowanie:* Na początek kroimy
cebulę w drobna kostkę i wrzucamy na patelnię rozgrzaną z odrobiną
oleju.*
Pieczarki pozbawiamy nóżek, które od razu siekamy w kostkę, a kapelusze odkładamy na bok.* Gdy tylko
cebulka nam się lekko zeszkli, wrzucamy do niej posiekane nóżki
pieczarek iwszystko razem podsmażamy, przyprawiając w tym momencie
solą,
pieprzem, oraz
ziółkami.* W międzyczasie kroimy sobie
szczypior,
ogórki w kosteczkę i ścieramy
ser na tarce o grubych oczkach.* Zawartość naszej patelni łączymy z
ogórkami. Odpalamy piekarnik na 180 st.* Teraz zostało nam tylko wypełnić kapelusze gotowym farszem i posypać z wierzchu
żółtym serem.* Wkładamy do piekarnika na ruszt, lub blachę na około 10 min♥ Można nadziane
pieczarki zamiast w piekarniku, usmażyć na patelni, będą bardziej chrupiące.W takim wypadku każdą z osobna maczamy w rozbełtanym
jajku i
bułce tartej. Smażymy na patelni z dodatkiem
oleju, bądź
oliwy ( chyba że nasza patelnia nie wymaga użycia tłuszczu ).Ja podałam Wam przepis jak ja to robię i czego ja używam, ale Wy oczywiście możecie eksperymentować ze składnikami dodając np.
paprykę konserwową do farszu,
mięso mielone,
kurczaka..Ile kucharek, tyle pomysłów i możliwości.Zapraszam Was do wypróbowania przepisu, dzielenia się wrażeniami, sugestiami i nowymi pomysłami.


Kategorie: