ßßß
F aszerowane Pieczarki dobre na każdą okazję, a że pochodzą z serii pysznych, szybkich i prostych, możemy je przyrządzić na kolację, przyjęcie, imprezę w gronie znajomych ale i użyć jako dodatek do obiadu.Pięknie komponują się również na świątecznym stole, a teraz gdy sezon grillowy w pełni, upieczone na ruszcie będą idealnym daniem i urozmaiceniem przy boku kiełbasek.Składniki:– 10 większych pieczarek– 1 duża cebula– 4 ogórki kiszone ( bądź konserwowe- wg uznania )– ser żółty w kostce– szczypior– sól, pieprz– 1 łyżeczka ziół prowansalskichPrzygotowanie:* Na początek kroimy cebulę w drobna kostkę i wrzucamy na patelnię rozgrzaną z odrobiną oleju.* Pieczarki pozbawiamy nóżek, które od razu siekamy w kostkę, a kapelusze odkładamy na bok.* Gdy tylko cebulka nam się lekko zeszkli, wrzucamy do niej posiekane nóżki pieczarek iwszystko razem podsmażamy, przyprawiając w tym momencie solą, pieprzem, oraz ziółkami.* W międzyczasie kroimy sobie szczypior, ogórki w kosteczkę i ścieramy ser na tarce o grubych oczkach.* Zawartość naszej patelni łączymy z ogórkami. Odpalamy piekarnik na 180 st.* Teraz zostało nam tylko wypełnić kapelusze gotowym farszem i posypać z wierzchu żółtym serem.* Wkładamy do piekarnika na ruszt, lub blachę na około 10 min♥ Można nadziane pieczarki zamiast w piekarniku, usmażyć na patelni, będą bardziej chrupiące.W takim wypadku każdą z osobna maczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na patelni z dodatkiem oleju, bądź oliwy ( chyba że nasza patelnia nie wymaga użycia tłuszczu ).Ja podałam Wam przepis jak ja to robię i czego ja używam, ale Wy oczywiście możecie eksperymentować ze składnikami dodając np. paprykę konserwową do farszu, mięso mielone, kurczaka..Ile kucharek, tyle pomysłów i możliwości.Zapraszam Was do wypróbowania przepisu, dzielenia się wrażeniami, sugestiami i nowymi pomysłami.
Kategorie: