Wykonanie

Ten pasztet już był na blogu. Ta wersja jest tylko wzbogacona o
pistacje i
płatki pomidora, a smak nie do opisania.Składniki:– 400g
wątróbki drobiowej– 200g mielonej
słoniny– 1 duże
jajko– 3 łyżki
bułki tartej– 2
cebule– garść
pistacji– garść
płatków pomidora Tytka Smaku– dowolne
przyprawyPrzygotowanie:*
Wątróbkę oczyszczamy, 1
cebulę kroimy w półplasterki i całość podsmażamy do uzyskania brązowego koloru ( tak jak do obiadu ).* W międzyczasie
słoninę przekładamy go garnka o grubym dnie i chwilę smażymy/topimy. Jeżeli nasza
wątróbka jest już gotowa, dodajemy ją do
słoniny.Teraz dodajemy
płatki pomidora i nasze
przyprawy, u mnie był to
pieprz,
sól,
zioła prowansalskie, szczypta
papryki słodkiej, szczypta
przyprawy do mięsa i
majeranek.* Mieszamy i miksujemy wszystko blenderem na gładką masę.Drugą
cebulę kroimy w kostkę, smażymy na brązowo, dodajemy do masy. Odstawiamy do przestygnięcia.* Kiedy masa przestygnie dodajemy do niej
jajko,
pistacje i
bułkę tartą. Mieszamy i przekładamy do foremek, w których będziemy piekli nasz pasztet.* Możemy posypać przed włożeniem do piekarnika pasztet z wierzchu jeszcze odrobiną
bułki. Pieczemy w 180st. przez około 40 minut ( tyle trwało to u mnie ).* Po upieczeniu zostawiamy nasz pasztet w piekarniku do całkowitego wystygnięcia, a następnie wkładamy go jeszcze do lodówki, by całkowicie stężał.



Kategorie: