ßßß
Ten pasztet już był na blogu. Ta wersja jest tylko wzbogacona o pistacje i płatki pomidora, a smak nie do opisania.Składniki:– 400g wątróbki drobiowej– 200g mielonej słoniny– 1 duże jajko– 3 łyżki bułki tartej– 2 cebule– garść pistacji– garść płatków pomidora Tytka Smaku– dowolne przyprawyPrzygotowanie:* Wątróbkę oczyszczamy, 1 cebulę kroimy w półplasterki i całość podsmażamy do uzyskania brązowego koloru ( tak jak do obiadu ).* W międzyczasie słoninę przekładamy go garnka o grubym dnie i chwilę smażymy/topimy. Jeżeli nasza wątróbka jest już gotowa, dodajemy ją do słoniny.Teraz dodajemy płatki pomidora i nasze przyprawy, u mnie był to pieprz, sól, zioła prowansalskie, szczypta papryki słodkiej, szczypta przyprawy do mięsa i majeranek.* Mieszamy i miksujemy wszystko blenderem na gładką masę.Drugą cebulę kroimy w kostkę, smażymy na brązowo, dodajemy do masy. Odstawiamy do przestygnięcia.* Kiedy masa przestygnie dodajemy do niej jajko, pistacje i bułkę tartą. Mieszamy i przekładamy do foremek, w których będziemy piekli nasz pasztet.* Możemy posypać przed włożeniem do piekarnika pasztet z wierzchu jeszcze odrobiną bułki. Pieczemy w 180st. przez około 40 minut ( tyle trwało to u mnie ).* Po upieczeniu zostawiamy nasz pasztet w piekarniku do całkowitego wystygnięcia, a następnie wkładamy go jeszcze do lodówki, by całkowicie stężał.

Kategorie: