ßßß Cookit - przepis na Parówki marynowane

Parówki marynowane

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na parówki marynowane, a inaczej Utopence :)
Te parówki to czeska specjalność, podawana we wszystkich piwiarniach w Czechach i na Słowacji.
Przepis na nie znalazłam na blogu Gosi już jakiś czas temu i od razu wiedziałam, że je zrobię, bo u mnie w domu parówki są lubiane przez całą rodzinkę i nigdy ich nie brakuje :)
Dziś prezentuję Wam przepis na te paróweczki, ale jak one smakują, będę Wam mogła powiedzieć dopiero za mniej więcej tydzień, bo właśnie tyle czau trzeba na nie czekać, by smakowały tak jak powinny :)
Wtedy zaktualizuję wpis i zdam Wam relację :D
Składniki:
5 parówek
1,5 szklanki wody
0,5 szklanki octu
łyżeczka ziaren kolendry
5 ziarenek ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
kilka papryczek pepperoni Tytki Smaku ( w oryginale była świeża papryka ostra )
2 łyżeczki cukru
łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wodę z cukrem, solą, kolendrą i zielem angielskim gotujemy na małym ogniu, przez około 7 minut. Po tym czasie wlewamy ocet i całość doprowadzamy do zagotowania.
Studzimy zalewę.
Parówki obieramy z osłonek i kroimy na pół, czosnek obieramy i kroimy w plastry.
Zalewamy parówki na około pół minuty wrzątkiem, po czym wyciągamy je z tej wody i przekładamy do słoika, w którym będziemy marynowali nasze parówki.
Do parówek dodajemy nasz pokrojony w plastry czosnek, papryczki i zalewamy przestudzoną już zalewą.
Zakręcamy słoik i wkładamy do lodówki, gdzie trzymamy je przez tydzień.
Po tygodniu są już gotowe do zjedzenia ;)
Do parówek prócz papryki i czosnku, możemy dodać także cebulę pokrojona w piórka, a nawet ogórki konserwowe, czy pieczarki :)
Po otwarciu parówki powinno się przechowywać w lodówce :)
1
Źródło:http://www.niepieprz.pl/parowki-marynowane