Wykonanie

Składniki:1,5 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli2 łyżeczki
cukru pudru lub kryształu ( można dać więcej, gofry były mało słodkie )1 łyżka
cukru wanilinowego2
jaja (oddzielnie
żółtka od
białek)pół szklanki
oleju roślinnego lub roztopionego
masła1 i 1/3 szklanki
mlekaPrzygotowanie:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy
proszek do pieczenia,
sól,
cukier i
cukier wanilinowy.Mieszamy wszystko ze sobą i dodajemy
żółtka (
białka odkładamy na bok ),
olej roślinny i
mleko.Miksujemy mikserem na gładką masę.Ubijamy
białka na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą, do połączenia się składników.Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy ciasto chochlą i rozprowadzamy łyżką ciasto dokładnie po całej powierzchni.Pieczemy do uzyskania złotego koloru. W zależności od mocy gofrownicy, czas pieczenia będzie się różnił ( im słabsza moc gofrownicy, tym dłużej trzeba je trzymać )Gofry po upieczeniu odkładamy na kratkę.Podawać możemy posypane
cukrem pudrem, z
dżemem,
bitą śmietaną, lub świeżymi
owocami :)Gofry a’la belgijskie powstały z końcówki ciasta, które zostało i nie wystarczyło na pełne gofry.Źródło przepisu: gofry



Kategorie: