ßßß
Składniki:1,5 szklanki mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli2 łyżeczki cukru pudru lub kryształu ( można dać więcej, gofry były mało słodkie )1 łyżka cukru wanilinowego2 jaja (oddzielnie żółtka od białek)pół szklanki oleju roślinnego lub roztopionego masła1 i 1/3 szklanki mlekaPrzygotowanie:Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, sól, cukier i cukier wanilinowy.Mieszamy wszystko ze sobą i dodajemy żółtka (białka odkładamy na bok ), olej roślinny i mleko.Miksujemy mikserem na gładką masę.Ubijamy białka na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą, do połączenia się składników.Rozgrzewamy gofrownicę. Nakładamy ciasto chochlą i rozprowadzamy łyżką ciasto dokładnie po całej powierzchni.Pieczemy do uzyskania złotego koloru. W zależności od mocy gofrownicy, czas pieczenia będzie się różnił ( im słabsza moc gofrownicy, tym dłużej trzeba je trzymać )Gofry po upieczeniu odkładamy na kratkę.Podawać możemy posypane cukrem pudrem, z dżemem, bitą śmietaną, lub świeżymi owocami :)Gofry a’la belgijskie powstały z końcówki ciasta, które zostało i nie wystarczyło na pełne gofry.Źródło przepisu: gofry

Kategorie: