Wykonanie
Czego to się nie
zrobi, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a w domu brak składników i nie chce się pędzić do sklepu ?Właśnie tak powstało moje ciasto
czekoladowe i nie żałuję, że nie było w domu
czekolady, bo ciacho wyszło obłędne !Wyrosło bardzo ładnie, a kolor i przede wszystkim smak, intensywnie
czekoladowy!Po prostu cudo, cudo, cudo :)Zdecydowanie to ciasto będzie na mojej TOP liście, ale
będę go też używała jako
spody do innych ciast, oraz deserów.Jest fantastyczne :)Do ciasta dodałam pół szklanki, posiekanych
orzechów laskowych, dzięki
czemu miało mocny posmak
orzechowy, ale
orzechy możecie spokojnie pominąć i uzyskacie delikatne, wilgotne, ciasto
czekoladowe.Składniki:3 szklanki
mąkiszklanka
cukru3/4 szklanki
oleju2 szklanki gorącej
wodyszklanka słodkiego
kakao1 łyżka
kawy rozpuszczalnej1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
sody2 łyżki
octułyżeczka
aromatu śmietankowegopół szklanki posiekanych
orzechów laskowych ( opcjonalnie )Przygotowanie:W jednej misce łączymy ze
sobą suche składniki( oprócz
kawy ), a w drugiej wszystkie mokre, wsypując
kawę rozpuszczalną.Łączymy ze sobą zawartość dwóch misek i mieszamy do połączenia składników.Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej
masłem i wysypanej
kaszą manną.U mnie naczynie żaroodporne 28cm x 15,5cm.Wkładamy do nagrzanego, do 180st. piekarnika i pieczemy 40 minut.Upieczone i wystudzone, posypujemy
cukrem pudrem.
Przepis znalazłam tutajKategorie: