ßßß Cookit - przepis na Polska wersja umeshu (znanego w Polsce jako Choya)

Polska wersja umeshu (znanego w Polsce jako Choya)

nazwa

Wykonanie

Umeshu to japońska nalewka śliwkowa wyrabiana z owoców śliwy japońskiej (lub inaczej moreli japońskiej, Prunus mume). W Polsce kojarzy ją każdy bywalec barów sushi, gdzie najczęściej znana jest pod nazwą Choya . Owa nazwa pochodzi od nazwy największego na świecie producenta tego alkoholu. Podobną nalewkę można bez problemu zrobić w warunkach polskich, wystarczą tyko niedojrzałe śliwki renklody, cukier i wódka. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem aromatycznego napitku wczesną jesienią trzeba już zacząć.
niedojrzałe śliwki renklody
cukier w kostkach (lub kryształy cukru)
wódka
Śliwki myjemy, osuszamy i wkładamy do słoika do wysokości 2/4 naczynia przesypując je cukrem. Następnie całość zalewamy wódką, tak by wódka wraz z owocami zajęła 3/4 słoika. Słoik zamykamy. Co 2-3 dni otwieramy go, po czym ponownie szczelnie zamykamy. Nalewka nadaje się do spożycia po trzech miesiącach. Przed spożyciem należy ją wstrząsnąć i rozcieńczyć wodą. Zimą podaje się ją lekko podgrzaną, latem idealnie smakuje schłodzona lub z lodem. Śliwki, które wykorzystałam do zrobienia mojej nalewki są bardzo niedojrzałe, zazwyczaj używam niedojrzałych, ale już lekko miękkich owoców. Tym razem postanowiłam sprawdzić, jak będzie smakować nalewka z bardzo wczesnych śliwek.
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/polska-wersja-umeshu-popularnie-znanego-w-polsce-jako-choya